DNS-elemzéssel a kígyómarás ellen

Megmart a kígyó? Kezet ne moss!

Szinte minden mérgeskígyó marására van ellenméreg. Igen nehéz a dolga azonban az orvosnak akkor, ha a megmart ember nem tudja megmondani, pontosan melyik fajjal is került összetűzésbe. De hamarosan már nem is lesz erre szükség...

2014.11.09 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Életről és halálról dönthet, ha kígyómarás után meg tudjuk mondani a kórházban, pontosan milyen fajjal is akadtunk össze. Ehhez azonban alaposan meg kell nézni a pikkelyes állatot, mielőtt elkúszik a környező fűben, bokrok között, amire sokan a hirtelen jött támadás kiváltotta sokkos állapotban nem képesek. Segíthet, ha sikerül elkapni az állatot és bevinni a kórházba, ugyanakkor egy-egy védett faj egy példányának megöléséért komoly pénzbírság is járhat.

Ha már bekerültünk az egészségügy ölelő karjaiba, akkor jobb esetben azonnal előkerül a szükséges ellenméreg. De melyik a szükséges? Az orvosok többnyire csak találgathatnak és a kialakuló tünetek (például változó vérnyomás, légzés, izzadás stb.) alapján próbálják meg belőni, melyik faj marásával állnak szemben. Ez azonban értelemszerűen nem lehet minden esetben száz százalékosan pontos diagnózis.

François Chappuis svájci orvos, a Geneva University Hospitals szakértője azonban előrukkolt egy megoldással. Rájött, hogy a méreg emberi szervezetbe juttatásával a kígyó a bőrön hagyja DNS-ének kicsiny részét, melyet időben felismerve pontosan meghatározható, hogy melyik hüllő mérgével kell felvenni a küzdelmet.

Elméletének tesztelése végett Chappuis összegyűjtötte 749, Nepálban történt kígyómarás adatait. Csapata pusztán a visszamaradt DNS alapján képes volt 194 esetben pontosan beazonosítani az incidensben érintett mérgeskígyó fajt. Noha ez a nagyjából 25 százalékos eredmény nem tűnik túl hatékonynak, de van rá magyarázat. A svájci orvos szerint a maráson átesettek első reakcióinak egyike, hogy megpróbálják kimosni a sebet (feleslegesen, hiszen a méreg már a bőr alá került). Amennyiben ez a művelet (azaz a kígyó-DNS lemosása) elmarad, sokkal hatékonyabban lehetne beazonosítani a lábak nélküli támadókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.