Bosszantó problémák

Boston lassan víz alá kerül

Évente közel 3 milliméterrel emelkedik a tengerszint az Egyesült Államok keleti partján található metropolisznál. A tempó elsőre kicsinek tűnik, de folyamatossága cselekvésre késztette a bostoniakat. Jön Amerika Velencéje?

Nézze meg, mi történik, ha a vízszint megemelkedik >>> képgaléria

2014.11.07 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

A tengerszint egyelőre megállíthatatlannak tűnő emelkedésével, mely számos világvárost fenyeget, ezeknek a metropoliszoknak újra kell gondolniuk jövőjükről alkotott elképzelésüket. Bostonban például eljöhet az észak-olasz Velence csatornákkal szabdalt világa. Nézze meg a képgalériánkat, leesik az álla! >>>

Egy nonprofit kutatócsapat, az Urban Land Institute (ULI) nemrég adta közzé azon jelentését, mely körvonalazza Boston lehetőségeit az emelkedő tengerszinttel folytatott küzdelemben. A trend megállítására semmi esély, hiszen azt nem helyi, hanem globális változások idézték elő: a városlakóknak azonban valamit kezdeniük kell az évenkénti 2,8 milliméteres változással. Ez ugyan nem tűnik soknak, de nagy és költséges galibát okozhat egy part menti város számára, különösen az olyan hatalmas viharok idején, mint amilyet a Sandy hurrikán hozott magával.

Visszatérve az ULI tanulmányára: a nonprofit cég több megoldással is előállt, melyek közül jó néhányat akár egymás mellett is érdemes lehet bevetnie a bostoni városvezetésnek. A helyiek például építhetnek mesterséges zátonyokat, kikötőket és algafarmokat, átépíthetik a város útjai alatt húzódó infrastruktúrát és vízelnyelő rendszert az alacsonyan fekvő területek esetében, de a föld erodálódását megakadályozó védőgátak építése is javasolt.

Az egyik legérdekesebb ötlet mind közül az, amelyik nem védekezne az emelkedő tengerszint ellen, hanem kihasználná az abban rejlő lehetőségeket. Az ULI azt javasolja a kikötő és ahhoz közeli területek számára, hogy építsenek csatornákat, melyek a közlekedés új lehetőségét kínálhatják a helyieknek (lásd az észak-olasz Velence). Igaz, ezzel komoly pofont kapnak őseiktől az itt lakók, ugyanis a területet főként szeméttel feltöltve tették élhetővé még a 19. században. A két évszázados hulladék máig le nem bomlott részével pedig kezdeni kell majd valamit, ha tényleg nekilátnak a javasolt csatornák kiépítésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.