Micsoda töketlenkedés

Végre rájöttünk, honnan származik falloszunk!

Ön is rendelkezik eggyel - a latin kifejezés egyaránt lefedi a péniszt és a klitoriszt -, de érdekes módon egészen mostanáig nem vizsgálták kialakulásának folyamatát.

2014.11.06 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Hatnapos kígyóembrió (forrás: Patrick Tschopp, PhD; Harvard Medical School, Department of Genetics)

Az embrionális sejtekről jóval több ismerettel rendelkezünk, mint akár 50 évvel ezelőtt. Például pontosan meg tudjuk határozni, hogy mely sejtünkből lesznek szemek vagy végtagok. Azt azonban nem, hogy nemi szerveink hogyan alakulnak ki - meglepő, de a tudomány csak most jutott el oda, hogy nyomon kövesse ezt a folyamatot. Két biológuscsapat a minap számolt be az első eredményekről, melyeket kígyó-, csirke- és egérembriók vizsgálatával kaptak.

Ismervén az emberi és az egérembrió fejlődése közötti hasonlóságot, nagy valószínűséggel az utóbbinál tett megállapítások ránk, emberekre is vonatkoznak. Az embrió kloákának nevezett része kémiai jeleket küld a farok bütyök (tail bud) számára, melyek egyes sejtjei nemi göböt hoznak létre - ez utóbbi válik pénisszé vagy klitorisszá. A farok bütyök többi része - legalábbis az egereknél - farokká válik; az emberi embrióknál pedig egyszerűen eltűnik.

Érdekes, hogy kígyók és csirkék esetén egy kicsit másként megy végbe a folyamat. A csúszómászók fallosza a végtag bütykökből ered, mely a kígyóknál ugyebár pont olyan felesleges, evolúciós maradvány, mint az embereknél a farok bütyök. Csirkék esetében pedig a farok és a végtag bütyök egyaránt szerepet játszik a nemi szerv kialakulásában. Az viszont mindhárom fajnál egyezik, hogy a húgycsővé és végbéllé alakuló kloáka "vezényszavára" indul be a fallosz kialakulása.

Jó-jó, most már tudjuk, miként alakulnak ki nemi szerveink, de mire jó ez a tudás? A folyamat tanulmányozása segíthet a kutatóknak megérteni, hogy mely gének szabályozzák a fallosz fejlődését. Ezek pontos felderítésével pedig radikálisan új módszer nyílhat a nemi rendellenességekkel születő babák kezelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.