MOM

Felfújható inkubátorral a koraszülöttekért

Sok millió, igazságtalanul szükségtelenül korán elmúló baba lesz megmenthető egy frappáns, kompakt eszközzel. A feltaláló saját autóját adta el, hogy valóra válhasson álma, és a jutalom nem is maradt el.

2014.11.06 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: James Roberts

Évente több millió kicsiny lélek távozik a Földről azelőtt, hogy igazán a világra jöhetett volna: a koraszülés még mindig komoly komplikációk forrása, a WHO adatai szerint. A fejlődő országokat különösen sújtja a gyerekhalandóság, hiszen ezekben az államokban nehezebb képzett doktorhoz és jól felszerelt egészségügyi ellátáshoz jutni. Természetesen, mint annyi emberi nyomorúságnak, úgy ennek is a pénz az oka.

Mit lehet tehát tenni az ügy érdekében? Nos, a koraszülöttek jobb kezelését biztosító eszközök árának csökkentésével jelentősen javítani lehetne a lehangoló helyzeten. Ezt a célt tűzte ki maga elé az a találmány, melyet MOM névre kereszteltek. A relatíve olcsó, felfújható inkubátor ötletgazdája James Robert, az angliai Loughborough Egyetem frissen végzett hallgatója. A MOM az ő válasza arra, hogy a nyugati világ mennyire adottnak veszi az inkubátorok és a működésükhöz szükséges infrastruktúra létezését, melyek pedig nem vagy alig léteznek a fejlődő országokban és a (természeti) katasztrófa sújtotta területeken.

Az átlagosan 45 ezer dollárba (nagyjából 10 millió forintba) kerülő, standard orvosi eszközök nem csak drágák, de nehezen is juttathatók el a menekülttáborokba. A MOM mindkét problémára megoldást nyújt, hiszen sokkal olcsóbb (konkrét összeg jelenleg nem ismert) és kompaktságának köszönhetően könnyű szállítani is. A helyszínen mindössze fel kell fújni, majd elektromosan fűteni. A beszerelt érzékelők mérik a páratartalmat és a hőmérsékletet, a kapott értékek elemzésével pedig folyamatosan ideális környezetet tudnak teremteni a koraszülött babáknak. Sőt, egy fototerápiás egység révén még az újszülötteknél gyakran jelentkező sárgaság is kontroll alatt tartható.

Jól mutatja, mennyire átgondolta a szerkezet kialakítását Robert, hogy felkészítette arra is, ha áramszünettel kellene szembenéznie az inkubátornak. A koraszülöttek életét megmentő eszköz ugyanis akkor sem áll le, ha a hálózati betáplálás megszűnik - amennyiben csatlakoztatnak hozzá egy autóakkumulátort, akkor erről további 24 óráig képes fenntartani a benne levő picinyke lélek számára ideális környezetet. Ez pedig bőven elegendő idő ahhoz, hogy vagy helyreálljon az áramszolgáltatás, vagy újabb akkumulátorhoz juthasson a szerkezet.

A feltaláló egyébként annyira hitt ötletében, hogy az első prototípus elkészítéséhez szükséges pénzt saját autója eladásából finanszírozta. Elszántsága bejött, hiszen elnyerte a James Dyson Díjat, és a vele járó 45 ezer dolláros elismerést (idén 600 pályamunka közül). A nemzetközi díjat egyébként minden évben kiosztják a tervezőmérnökök közül az arra leginkább érdemesnek. Szüksége is van Robertnek a pénzre, mert ebből tudja majd finanszírozni az újabb, fejlettebb prototípusokat, amik aztán elvezethetnek a kereskedelmi forgalomban kapható készülékekig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.