Ha valaki esetleg lemaradt

HPV-oltás: "pótjelentkezést" hirdet az ÁNTSZ

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) "pótjelentkezést" hirdet azok számára, akik valamilyen okból szeptemberben nem tudtak nyilatkozni, hogy kérik-e a humán papillomavírus (HPV) elleni oltást.

2014.11.06 07:04MTI
freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az igénylők 78 százaléka kapta meg az őszi szünet kezdetéig a méhnyakrák elleni védőoltást, azonban annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból szeptember elején nem nyilatkoztak, vagy akik korábban nemleges nyilatkozatot adtak, az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdet - olvasható a közleményben.

Az oltás pótlását kérő szülői nyilatkozat leadási határideje 2014. november 12. A nyilatkozatokat most is az iskolai védőnőkhöz kell visszajuttatni és az új igényként felmerült HPV elleni oltásokat is iskolai kampányoltás keretében szervezik meg.

Emlékeztetnek, 2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást.

Az ÁNTSZ közölte azt is, hogy a második oltási kampány során a területi védőnők az iskolavédőnőkkel együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy elérjék azokat is, akik kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzetben élnek, hátrányos helyzetűek, esetleg nem járnak rendszeresen iskolába.

Az október elején összesített adatok szerint tízből nyolc szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes HPV-oltást - közölte korábban az ÁNTSZ.

A méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus elleni oltást a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka kérte, a jogosult 46 ezer gyermek közül közel 38 ezren.

Az első védőoltásra az ütemezés szerint októberben, illetve novemberben, a második vakcina beadására pedig 2015 áprilisában kerül sor, a jogosultak számára mindkét dózis térítésmentes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.