Diagnosztika a kézben

Okostelefonhoz csatlakoztatható ultrahang-szkenner

A kórházi ultrahang-eszközök nagyok, drágák és kevéssé mobilak. De már dolgoznak egy olyan kézi változaton, melyet okostelefonhoz csatlakoztatva gyakorlatilag bárhol használni lehet.

2014.11.06 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikimedia

Biotechnikában érdekelt vállalkozóként Jonathan Rothberg jelenleg egy kézi ultrahang készüléken dolgozik, mellyel helyettesíthetők lehetnének a kórházakban használt nagyméretű eszközök. Az okostelefonhoz csatlakoztatható kütyüt az emberi testhez tartva gyakorlatilag ugyanolyan képet kaphatunk belsőnkről, mintha azt egy orvosi rendelőben vizsgálnák ultrahangos módszerrel.

A bevezetés sikere attól függ, hogy Rothberg képes lesz-e kereskedelmi forgalomba juttatni az új, úgynevezett kapacitív mikromegmunkálású ultrahang energiaátalakító (capacitive micro-machined ultrasound transducer, CMUT) technológiát. A hagyományos, piezoelektromos kristályon nyugvó gépeknek szilíciumalapú alternatívát nyújtó fejlesztés képes ultrahangok kibocsátására és érzékelésére.

Reménykeltő, hogy már vannak érdeklődők a technológia iránt: a japán, elektronikus (és gyógyászati) eszközökben érdekelt Hitachi már nekilátott CMUT-alapú eszközök gyártásának, ám az egyelőre nem tiszta, hogy ezek mennyibe is fognak kerülni. A tipikus, kórházi ultrahangkészülék ára valahol 100 ezer dollár körül alakul - ezt szorítaná le Rothberg néhány száz dollárra. Igen, három nagyságrenddel alacsonyabbra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.