Ez a bűz elűz!

Megvan az összes bűz kioltásának képlete!

Romlott hús a hűtőből? Kutyaürülék az utcán? Masszív férfiöltöző-szag? Elméletileg minden bűzt meg lehet szüntetni, a szag "kioltásával".

2014.11.06 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos David Castillo Dominici

Tudja, hogyan működnek a külvilág zaját kiszűrő fülhallgatók? Durván leegyszerűsítve a zavaró hangok hullámhosszával megegyező hangokat alkotnak, azaz interferenciát hoznak létre. Ezzel gyakorlatilag kioltják a nem kívánt hanghatásokat. És most képzelje el, hogy ez - elméletileg legalábbis - lehetséges szagokkal is!

Szagok semlegesítése más szagok által azért működhet, mert az emberi szaglásérzet szintetikusan működik, nem elemző módszerrel. Vagyis, amikor agyunk egyszerre több szagot is érzékel, nem bontja azokat összetevőre, hanem egyetlen szagként érzékeli. Nem vagyunk képesek meghatározni, hogy az általunk érzett szagok és illatok 15 százalék ebből,68 százalék abból és 17 százalék amabból áll (kivéve talán a sommelier-k) , hanem összemosva, egy különálló szagként definiálja azt.

Ennek ismeretében kezdett munkába Kush Varsheny matematikus és Lav Varshney mérnökprofesszor. A két testvér létrehozta a szagok és a molekulák kémiai struktúrái közötti térképet, melyet számítógépbe táplálva meghatározták az "elnyomó" szag képletét. Pontosan tudván, hogy éppen milyen molekulák alkotnak egy szagot, (egyelőre csupán digitálisan) elkészíthető annak "ellenváltozata", mely kioltja az előbbi hatását.

Nézzünk egy példát, hogy érthetőbb legyen a folyamat! A testvérek azonosítottak néhány olyan illatanyagot, mely segíthet kioltani a hagyma vagy a savanyú káposzta kellemetlen szagát. A semlegesítő molekulák között megtalálhatók az úgynevezett (+)-cyclosativene, melyek a káposzta és a saláta illatáért felel, illetve az (E,E,Z)-1,3,5,8-undecatetraene, ami az ananászhoz hasonlóan illatozik.

Az elmélet persze akkor teljesedhetne ki, ha létezne egy olyan gépezet, ami felismerné a szagokat és ennek megfelelően kibocsátana semlegesítő illatanyagokat. Kérdés persze, hogy egyáltalán létre lehet-e hozni ilyen eszközt, s ha igen, akkor lesz-e, aki megfinanszírozza. Bár, ha tippelnünk kellene, akkor ezzel az ötlettel biztosan nagyot lehetne robbantani a Kickstarteren...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.