IPCC

Klímaváltozás - elkéstünk?

Vége a tárgyalások ideje - már is túl nagy késésben vagyunk, és igencsak kétséges, hogy elérhetjük a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését. Ami egyébként közel sem biztos, hogy elég lesz...

2014.11.05 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A klímaváltozással foglalkozó IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) legújabb állítása szerint elérkeztünk a tárgyalási idő végéhez: vagy most cselekszünk, vagy teljesen felborulhat a Föld klímarendszere. Három alapvetés támasztja ezt alá: az embernek egyértelmű hatása van a klímarendszerre, a globális felmelegedés kétséget kizáróan létezik (a 14, valaha mért legmelegebb földi év közül 13 erre az évszázadra esett), illetve a kockázatok mérséklése azonnali és jelentős beavatkozást igényel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását illetően.

A széndioxid atmoszférában mérhető koncentrációja a riasztó adatok és jelentések sora ellenére folyamatosan növekszik. Folytatva a jelenlegi trendeket, a század végére az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti korhoz képest akár 4 Celsius fokkal is emelkedhet, a pólusokon még ennél is nagyobb arányú változásokkal. Pedig még egy kisebb eltérésnek is jelentős hatása van: napjainkra mintegy 0,85 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Azóta jelentősen megnőtt az árvizek és a hurrikánok száma, szupercellákkal is egyre gyakrabban találkozunk, és sokáig lehetne még sorolni a rendkívüli időjárási eseményeket.

Ugyanakkor igazán aggasztó, hogy ahhoz is rendkívüli erőfeszítésekre lenne szükség, hogy csupán 2 Celsius fokkal emelkedjen a globális átlaghőmérséklet 2100-ra. Az IPCC energiamodellek százainak összehasonlításával arra a következtetésre jutott, hogy az üvegházhatást okozó gázok 40-70 százalékos globális visszafogására van szükség - 2050-re. 2100-ra gyakorlatilag nullára kell(ene) csökkenteni ennek értékét. Értsd: nincsen kipufogógáz, nincsen füstjét a levegőbe okádó szénerőmű, nincsen erdőégetés.

Ehhez az energiahatékonyság radikális és gyors fejlesztésére van szükség, a zéró- és az alacsonyszintű szénkibocsátású energiatermelést minimum meg kell háromszorozni 2050-re. Minél tovább várunk ezzel, annál kevésbé lesz elérhető a 2 Celsius fokosra belőtt átlaghőmérséklet-növekedés, vagy annál drasztikusabb beavatkozás kell majd. Vészesen fogy tehát az idő, és eljön az a kor, amikor - praktikus okokból - már semmilyen szintű csökkentés sem segít.

Hatásos válaszra van szükség, ehhez pedig az összes jelentős ország összefogására - nem csak a fejlett világban. Kína jelenleg már több széndioxidot bocsát ki egy főre vetítve, mint az EU, miközben India hasonló értéke még mindig kevesebb mint 40 százaléka a világátlagnak. Ugyanakkor utóbbi gazdaságának berobbanása beláthatatlan károkat okozhat a földi ökoszisztémának, ha az a szénalapú energiatermelés felfutására alapul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.