Ha a krumpli hizlal és a rizst is unjuk

Élet a rizsen túl... - avagy mit ehetünk még köretként?

A magyar ember körete általában kimerül a fehér rizsben és a krumpliban. Ezek azonban nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják.

2014.11.01 12:00ma.hu

A legtöbb ember nagy dilemma elé kerül, amikor úgy dönt, akár egy újonnan felismert egészségügyi probléma miatt, akár önszántából, hogy egészségesebbre cserélné a megszokott krumpli- és rizsköretet. Ilyenkor többnyire a párolt zöldségek kerülnek előtérbe, de ezt meg sokan vagy nem szeretik, vagy egyszerűen csak nem tartják elég laktatónak. De akkor mit egyen az, aki mégis szeretne tartalmas, de közben egészséges ételeket fogyasztani? A választható alternatívákban Varga Dóra dietetikus van a segítségünkre.

Bulgur

A bulgur neve sokak számára nem cseng ismerősen, pedig az egyik legegészségesebb alternatívája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik hazánkban. Boltok polcain megtalálható rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is, melyből néhány perc alatt ízletes köret varázsolható.

Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, viszont vitaminokban (B, E), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav) és rostban bővelkedik, ami miatt a fogyókúrázókon és a cukorbetegeken, inzulinrezisztenseken kívül a kismamáknak is ajánlott.

Kuszkusz

Az észak-afrikai csemege egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás hívei körében, hiszen számtalan felhasználási módja ismert. Köreten kívül ugyanis fogyasztható egytálételnek, salátához, sőt, akár még édességekhez is felhasználható. Magyarországon a durumbúzadarából készült változat terjedt el, de ezen kívül más gabonákból is készülhet.

A tarhonyához hasonló étel remekül beilleszthető a cukorbeteg/IR diétába, – főleg, ha teljes kiőrlésű –, hiszen a lassú felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti. Igen magas az antioxidáns-, a B-vitamin- és a káliumtartalma, melynek következtében rendszeres fogyasztása véd a szív- és érrendszeri problémák ellen. Fogyókúrázóknak is tökéletes, hiszen magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, így hamar teltségérzetet kelt.

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Quinoa

A szuperélelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát bár gyakran a gabonák közé sorolják, valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, így a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők és az idősebbek étkezésében nagy segítségünkre lehet.

Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, továbbá remekül beilleszthető cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széleskörű, bátran alkalmazható köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, illetve salátákhoz is.

Tipp: Ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés ízt tapasztalhatunk.

Hajdina

A sokrétűen felhasználható hajdina sem gabona a közhiedelmmel ellentétben, hanem a keserűfűfélék csoportjába tartozik, emiatt lisztérzékenynek is bátran fogyaszthatják. Magas telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Emellett segít a méregtelenítésben és az emésztési folyamatokban is, hiszen jelentős rosttartalmának következtében hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. Mindezeken kívül ásványi anyagokban, köztük magnéziumban, káliumban is bővelkedik, továbbá értékes B-vitamin-forrásunk is. P-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez is.

Amaránt

Az álgabonák táborát erősítő amaránt a gabonafélékkel összehasonlítva alacsonyabb szénhidrát-tartalommal és magasabb fehérje-, zsír-, rost-, illetve ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő lizintartalma elősegíti az izom építését és regenerálódását, magas kalcium-, magnéziumtartalmának köszönhetően pedig segít a csontritkulás megelőzésében. Nagyszerű köret lehet nyers magja, míg pattogatott amaránt formájában alkalmazhatja kenyérsütéshez, salátákhoz, müzlibe, krémlevesekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.