Egy tumor nyomta a látóidegét

Visszanyerte a látását, mikor beverte a fejét a dohányzóasztalba

Szinte csodának mondható, ami egy új-zélandi nővel történt egy apró baleset miatt: ezúttal nem veszteség érte, amikor a fejét beütötte az asztalba, hanem épp ellenkezőleg: visszakapta a látását.

2014.10.30 12:06ma.hu

Lisa Reid csak 11 éves volt, amikor egy agyában fejlődő tumor miatt teljesen elveszítette a látását: a daganat épp a látóidegét nyomta, de az orvosok úgy ítélték meg, hogy túlságosan veszélyes lenne hozzányúlni, ezért nem műtötték meg. A vakságnak egy véletlen baleset vetett véget 13 évvel később, amikor az új-zélandi Aucklandben élő nő egy este a szokásos "jóéjt-puszi" miatt lehajolt Ami nevű vakvezető kutyájához és nem vette figyelembe, hogy túl közel van a dohányzóasztal. Lisa csúnyán beütötte a fejét, de akkor még nem sejtette, hogy a sajgó fájdalomért egyszer még hálás lesz.

Lefeküdt, ahogy 13 éve minden este, de amikor másnap reggel felkelt, meglepődve vette észre, hogy a látása részlegesen ugyan, de helyreállt. "Senki sem tudja, hogy mi történt, vagy mivel magyarázható" - mondja a most 38 éves nő, aki még mindig nem tudja szavakba önteni a csodát, ami annak idején történt vele. Az orvostársadalmat is zavarba ejtő baleset ugyan 2000. november 16-án, azaz szinte pontosan 14 évvel ezelőtt történt, de Lisa eddig nem állt ki a nyilvánosság elé, csak a most zajló "Vakok Hete" - október 29. és november 3. közt - késztette arra, hogy csatlakozzon a látássérülteket támogató Új-Zélandi Vakok Alapítványához és történetével felhívja a figyelmet a vakokra.

Fotó: Blind Foundation - NZ

"El lehet képzelni, milyen, amikor valaki nem képes látni, aztán egyszer csak igen - ezt lehetetlen leírni. Újra vizuálisan látni a világot, ez egy ajándék!" - lelkendezik még ma is az asszony, aki nem véletlenül támogatja az említett szervezetet: bevallása szerint nagyon sokat köszönhet nekik, sőt, nélkülük teljesen elveszettnek érezte volna magát. "Hálás vagyok nekik azért, amit nekem adtak" - fogalmazott.

A látása visszanyerésének egyik legmegrázóbb pillanata egyébként a bátyja látványa volt. "Annyira férfi volt. Kecskeszakáll, meg minden. A bátyám egy férfi!" - emlékezett vissza. "Amikor anyukámat megláttam, azt mondtam neki, pont úgy nézel ki, mint rég, csak kicsit idősebben. De én nővé váltam, a bátyám pedig férfivá" - mesélte. Most azt reméli, hogy a vele történtek hatására többen támogatják majd a vakokat, a befolyt pénzekből pedig több fejlesztésre jut majd és munkalehetőséghez is többen jutnak, mint jelenleg - árulta el a Mail Online-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.