Előbbre hozza a halált a túl sok tej?

A tej veszélyei: 3 pohárnál több már inkább árt, mint használ?

Meglepő tanulmányt tett közzé egy svéd kutatókból álló csoport, mely szerint ha napi 3 pohárnál több tejet fogyasztunk, az nem erősíti a csontokat, viszont közelebb hozza a halált.

2014.10.29 18:00ma.hu

A tejről gyerekkorunk óta azt halljuk, hogy megóv a csonttörésektől, mert a benne lévő kalcium és D-vitamin erősíti a csontokat - csakhogy egy friss svéd tanulmány szerint ez hiába igaz, ha közben a tejcukor miatt ponthogy a gyulladásos folyamatok erősödnek és az úgynevezett oxidatív stressz, ami károsítja a sejteket. Bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy a közvetlen ok-okozati összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani és további vizsgálatokra van szükség, könnyen lehet, hogy a kitartó tejfogyasztóknak is el kell gondolkozniuk a fehér frissítő ivásáról. Épp ezért azt mondják a tanulmány szerzői, hogy egyelőre nem fogalmaznak meg ajánlásokat a tejfogyasztás visszaszorítására sem.

Fotó: freedigitalphotos.net/John Kasawa

Néhány évtizeddel ezelőtt még általánosan elfogadott tény volt, hogy a tej csökkenti a csonttörések kockázatát, és az elmúlt években is több tanulmány jelent meg, melyek szerint a szívroham és az agyvérzés kockázatát is visszaszorítja, ugyanakkor legalább ugyanennyi olyan vizsgálat készült el, amelyek ennek épp az ellenkezőjét támasztják alá. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy a nyers tejben sokkal nagyobb mennyiségben található az egészségre hátrányos hatású laktóz és galaktóz, mint az egyéb tejtermékekben - hangsúlyozta prof. Karl Michaëlsson, az Uppsalai Egyetem kutatója.

Az állatkísérletekben egyértelműen a tejcukor sejtkárosító hatása igazolódott be, miközben csökkent az immunitásuk és gyorsabb volt a sejtöregedés is, mint a tejet nem fogyasztó állatok esetében. Az emberek között közvetlen vizsgálatot nem végeztek, ám 61433 nőt és 45339 férfit kértek arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az élelmiszer-fogyasztási szokásaikról, ezekben 96 különféle élelmiszerre kérdeztek rá, beleértve a tejet, a joghurtot és a sajtot.

A nőket átlagosan 20 éven keresztül követték nyomon, ezalatt 15541-en haltak meg, és 17252-en szenvedtek el különféle csonttöréseket, köztük 4259-nek volt csípőtájéki törése. A csonttörések kockázata a tanulmány szerint nem volt alacsonyabb azok a nők között sem, akik több tejet ittak - mondta ki a tanulmány. Ugyanakkor azok, akik több mint három pohárnyi - minimum 680 ml - tejet ittak naponta, csaknem kétszer olyan nagy valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik legfeljebb egy kis pohárnyi, de inkább kevesebb, kb. 0,6 dl tejet ittak meg.

A férfiakat 11 évig vizsgálták, ezalatt 5066 fő halt meg, és 10112 töréses baleset történt, közte 1166 combnyaktörés. A halálozási arány itt is magasabb volt a sok tejet ivók esetében, bár egyértelműen kisebb mértékben, mint a nők csoportjában. A vér- és vizeletvizsgálatokból az is kiderült, hogy a stresszt és gyulladást jelző mutatók magasabbak voltak a nagy tejfogyasztóknál - folytatta a professzor. Érdekesség, hogy akik a nyers tej helyett inkább joghurt és sajt formájában vették magukhoz a kalciumdús ételeket, ott a folyamat pont fordított volt, a halálozási arány csökkent és a törések is kevésbé voltak jellemzőek.

Mivel a feldolgozott és feldolgozatlan tejtermékek közti különbséget elsősorban a laktóz jelenléte adja, könnyen következtethetünk arra, hogy a fenti problémákért ez az anyag tehető felelőssé, ugyanakkor Michaëlsson professzor szerint az eredményeket "óvatosan kell értelmezni", és erre irányuló önálló kutatásokat kell végezni, mielőtt étrendi ajánlásokat fogalmaznak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.