Ártalmas a gabona

RASFF riasztás: magas mikotoxin tartalmú spagetti került forgalomba

Tönköly spagetti tételeket vontak ki a forgalomból mikotoxin szennyezettség gyanúja miatt.

2014.10.28 14:09ma.hu

Magas mikotoxin tartalmú, olasz előállítású, teljes kiőrlésű tönköly spagetti került forgalomba 19 európai tagállamban, köztük Magyarországon is egy német nagykereskedőn keresztül. Az érintett előállító – a felelős gyártói magatartásnak megfelelően – több termékét is kivonta a forgalomból. A gyors intézkedésnek köszönhetően hazánkban csupán 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek webáruházon keresztül.

A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki. A cég ezért, a felelős gyártói magatartást szem előtt tartva, több termékét is kivonta a forgalomból.

Magyarországon a visszavont termékekből a gyors intézkedésnek köszönhetően mindössze 3 darab 500 g-os csomagot értékesítettek webáruházon keresztül végső fogyasztók részére, a vásárlók értesítése folyamatban van.

A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki webáruházban vásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el.

Ha ilyet vásárolt...

Nézze meg a forgalomból kivont termék csomagolását előlről és hátulról!

Az ochratoxin-A (OTA)

Az ochratoxin-A (OTA) bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), mely főként gabonákban és gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő. Ha rendszeresen, vagy nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe, erősen toxikus/mérgező, elsősorban vesekárosító hatású vegyület. A szervezetben felhalmozódni képes, és átmegy az anyatejbe is.

Mivel az OTA kis mennyiségben többféle élelmiszerben előfordulhat, és jelenléte nem minden esetben küszöbölhető ki teljesen, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította azt az összes élelmiszer fogyasztásából szervezetbe jutó mennyiséget, mely feltehetőleg még nem károsítja az egészséget (tolerálható heti bevitel = 120 ng/testtömeg kg/hét). A kifogásolt száraztésztában talált ochratoxin mennyiségét figyelembe véve, a termék többszöri fogyasztása esetén ez az érték túlléphető, az egészségkárosító hatás nem zárható ki.

Tekintettel a penészgomba toxinok egészségkárosító hatására, az Európai Unió is határértéket szabott meg az OTA maximálisan megengedhető szintjeire különböző termékekben (1881/2006/EK rendelet), melyet a kifogásolt termékben mért érték jelentősen meghalad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.