Afrika még mindig szegénysorban

Tudja, hol éheznek a leginkább?

Az ENSZ egyik kitűzött célja az éhezés visszaszorítása, és habár globálisan sikerekről tudunk beszámolni, jó néhány országban nem uralkodik hurráoptimizmus.

2014.10.27 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Statista

Az ENSZ által megalkotott Millenniumi Fejlesztési Célkitűzés (Millennium Development Goals, MDG) számos, az emberiség életét megkeserítő jelenség eltüntetését vagy visszaszorítását igyekszik elérni. Többek között az éhezők arányának csökkentését, melyben ugyan történt némi előrelépés, de közel sem az a történelemkönyvekbe illő sikertörténet, mint amire szükségünk lenne. Ráadásul nyakunkon a kitűzött határidő, hiszen 2015-re kellene megvalósulnia a feltételeknek.

Az International Food Policy Research Institute 2014-es Global Hunger Indexe (Globális Éhség Index, GHI) szerint a fejlődő országokban mért éhezők aránya 1990 óta 39 százalékkal csökkent, ami nagy siker. Ugyanakkor az éhezés továbbra is komoly gondot jelent globálisan. Az ENSZ szervezet, a FAO becslése szerint mintegy 805 millió ember ebben a pillanatban is éhezik a Földön.

Két ország ráadásul az extrém riasztó kategóriába tartozik: Burundi és Eritrea nem meglepő módon Afrikában található. Tizennégy további ország a második legmagasabb besorolást (riasztó) érte el, és amint azt a fenti ábra is mutatja, ezen államok között is jócskán felülreprezentáltak a fekete kontinens országai. A Statista nevű, statisztikával foglalkozó portál súlyozatlan átlagot (emiatt léphette túl a 100 százalékot) mutató ábráján leolvasható, hogy az egyes államokban a népesség mekkora hányada alultáplált, az öt évnél fiatalabb gyerekek mekkora százaléka sovány és milyen arányú az öt évnél fiatalabbak halálozása.

Gondoljon erre, amikor legközelebb a szemétbe dobja az élelmiszert...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.