Ha a keringés leáll

Sikeres "halott szív" átültetéseket hajtott végre egy ausztrál orvos

A Sydney-i St. Vincent kórházban végzett három műtét olyan áttörést jelent, amely jelentősen javíthatja a súlyos szívbeteget túlélési esélyeit.

2014.10.25 11:00ma.hu

Kumud Dhital, a Sydney-i St Vincent kórház orvosa a világon elsőként hajtott végre sikeres „halott szív” átültetést három súlyosan szívbeteg páciensén. Az eljárásban olyan szerveket ültettek a betegek mellkasába, és indítottak újra, amelyek már fél-egy órával az operáció előtt leálltak. A műtétek különös jelentőségét az adja, hogy eddig csak olyan szíveket tudtak transzplantálni, amelyek olyan agyhalott páciensektől származtak, akiket klinikai körülmények között mesterségesen életben tartottak.

Videó screenshot

A páciensek jól vannak, kettejük, az 57 éves Michelle Gribilas és a 40 éves Jan Damen a sajtó képviselői előtt is megjelent, demonstrálandó, hogy rendben halad a felépülésük. A St Vincent Victor Chang Cardiac Research Institute kutatói szerint az, hogy olyan szíveket is át tudnak ültetni, amelyeket "a keringés leállása után" ajánlottak fel, paradigmaváltást jelent az orvoslásban, hiszen lehetővé teszi, hogy az eddiginél jóval több transzplantációt végezzenek a kórházakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.