Őssejt nélküli terápia

Így csinálnak a bőrből agyat

Már őssejt sem kell ahhoz, hogy egyik sejtünkből egy teljesen más funkcióval bírót tudjunk előállítani. Bőrből agyat - kattintson a részletekért!

2014.10.27 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Bőrsejtek (balra) és neuronok (jobbra) - forrás: Yoo laboratory

Kicsiny molekulák gondosan összeállított koktéljával sikeresen változtatták át a felnőtt bőrsejteket az agysejtek egyik fő típusává a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói. Az idegi károsodást okozó Huntington-kór kutatása során elért eredmény most először tette lehetővé ezt az átalakulást anélkül, hogy ehhez bármilyen módon is őssejtre lett volna szükség. És, ami még talán ennél is fontosabb: a sejtek egéragyba ültetését követően túlélték az új környezetet, sőt, a rágcsáló saját sejtjeivel analóg tulajdonságokat mutattak.

Noha a kutatás még korai fázisban van, a fentiek sejtetik, hogy a jövőben legyőzhetővé válhat a Huntington-kór. Ez az idegrendszeri betegség az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal. A Huntington-kór örökletes betegség, melynek tünetei leginkább 40 éves kor körül jelentkeznek. Gyógyszeres kezeléssel csak a tünetek enyhíthetők, a fizikai és szellemi leépülés jelenleg még nem megakadályozható. A betegség lassú lefolyású. A tünetek jelentkezése után a beteg 10-15, néha 20-30 évig is élhet. (forrás: Wikipedia)

Az új eredmények tehát egyszer talán lehetővé teszik a sérült sejtek cseréjét. Az első lépést tehát megtettük, most azon dolgoznak a kutatók, hogy miként lehet rávenni arra a szervezetet, hogy ne lökje ki a beültetett sejteket. Ehhez szintén egérkísérletekre van szükség, a Huntington-kór rágcsálókon való modellezésének segítségével keresik a választ arra, hogy vajon enyhíthetők-e a betegség tünetei a beültetéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.