Új tartósítási módszer

A halott szív is jó szív

Sikeresen ültettek át már 20 perce halottnak minősülő szívet - a művelet áttörést hozhat a transzplantációban és sok ezer embernek adhat reménysugarat.

2014.10.27 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Victor Chang Cardiac Research Institute

Több mint 20 perccel a halál megállapítását követően kerültek kivételre azok a szívek, melyek tartósítását egy új eljárás tette lehetővé. A vért már nem pumpáló, leállt szervek hasznosításának lehetősége jelentős mértékben lecsökkentheti a transzplantációra várakozók számát - a listán levők akár 30 százalékának is jó lehet a "halott" organizmus. Az ő "bűnük" ugyanis az, hogy túl messze élnek z elhunyttól.

Hagyományosan a donor szívek csak akkor gyűjthetők be, ha az illetőnél már beállt az agyhalál, de maga a szív még mindig ver. Ha ugyanis leáll, akkor többé nem kap elég oxigént (ahogy szervezetének más részei sem), ami a sejtek halálához vezet. Egy részben elhalt szív pedig nem nevezhető éppen az átültetés ideális tárgyának. Ebből kifolyólag még működő szívek begyűjtésére volt szükség eddig, melyeket a kivételt követően azonnal jégbe csomagolva küldtek az átültetést végző klinikákra. Ahhoz, hogy a szövetek minősége megfelelő maradhasson, erre maximum 4 órája volt az orvosoknak.

Míg veséket és májakat már sikeresen használtak fel a szív halálát követően, a szervezet vérkeringését fenntartó szervünket egészen mostanáig nem. Sikeres transzplantációhoz ugyanis számos feltételt kell teljesíteni, többet és nehezebbet, mint egyéb szervek esetében. Például földrajzilag nem lehet túlságosan messze a befogadó, különben hiába passzol a vércsoport, nem tudják időben végrehajtani a műtétet.

Ezen segít az az új technika, melyet ausztrál kutatók fejlesztettek ki. 12 évnyi kutatást követően speciális folyadék keringetésével továbbra is el tudják látni oxigénnel a szívsejteket, még a szerv működésének természetes leállását követően is. Ezzel drámai mértékben csökkenthető a szövetelhalással járó károsodás, az oxigénhiány miatt bekékülő szervet elég jó eséllyel tudják újra rózsaszínné "varázsolni", ezzel pedig az eredeti 4 órás határidőt megduplázni.

A fent már említett esetekben mindkét alkalommal klinikailag halottnak nyilvánított szerveket ültettek át szívbetegségben szenvedők testébe. Az ausztrál orvosok elmondása szerint mindkét páciens jól van, az első már hónapokkal túlélte a műtétet, vagyis a technika beválni látszik a gyakorlatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.