Nébih

Hidrogén-peroxiddal szennyezett puding - ezeket dobja ki a hűtőből!

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.10.24 23:20ma.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a játékkal - például lófigurával - tojás alakúra összecsomagolt termékeket az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján hívták vissza.

A tájékoztatás szerint a meglepetésjátékot is tartalmazó terméket Dairy 4 Fun márkajelzéssel, Kid's World Dessert elnevezéssel kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket, és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról. Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi.

Kattintson a képekért!

A Nébih közleményében emlékeztet rá: a hidrogén-peroxidot erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítőszerként használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítésnél, technikai hiányosságból vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

A tájékoztatás szerint az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett, és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségi problémát, de a jogszabályi előírások szerint a hidrogén-peroxid ilyen mennyiségben fertőtlenítőszer-maradékként sem fordulhat elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.