"Most van itt a perc, hogy fogd a két kezem"

Azonnal lépni kell az ebola-kérdésben

Ha most nem tesz semmit a világ, Libériában robbanni fog az ebola keltette válság, és utána már nagyon nehéz lesz kordában tartani a gyilkos vírust.

2014.10.26 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Az ebolajárvány kulcsa annak exponenciális terjedésében rejlik. Eddig "csak" 10 ezren fertőződtek meg, és "csupán" 4555-en haltak bele a betegségbe, de ha minden úgy megy tovább, mint eddig, akkor januárra 1,4 millió halottat fog "kitermelni" a Nyugat-Afrikában pusztító fertőzés.

Egy friss felmérés szerint a régió teljes összeomlásának megelőzéséhez rendelkezésünkre álló idő egyre fogy. Ha most azonnal megkapná a szükséges segítséget Montserrado (Libéria), akkor azzal nagyjából 98 ezer halottal kevesebb lehetne a pusztítás számláján. Két hétnyi késlekedés már csak maximum 54 ezerrel csökkentheti ezt a számot.

Erre a Yale Egyetem járványkutatói és az afrikai ország Egészségügyi Minisztériumának közös tanulmánya világított rá. Június 14-e és szeptember 23-a között követték a gyilkos vírus terjedését Montserrado-ban - ez a terület Libéria egyik leginkább érintett régiója. Az így szerzett adatok felhasználásával készítették el becslésüket a közeljövőt illetően. Legrosszabb esetben akár 170 ezer új esett kell számolni, melyek közül 90 ezer halállal fog végződni december 15-ére.

Ezt követően megbecsülték azt is, mennyivel képesek visszavetni az ebolát az olyan intézkedések, mint a betegeket kezelő központok felállítása, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülők azonosítása és megfigyelése, vagy az otthoni elkülönítést lehetővé tevő csomagok kiosztása azokon a helyeken, ahol nincsen elég kórházi ágy. Eddig az Egyesült Államok tette a legtöbbet a kór megfékezéséért, mostanáig 17 kezelőközpont létrehozásával, illetve 1700 beteg elkülönítésével.

Sajnos azonban ez nem lesz elegendő, derült ki az előrejelzésből. Ahhoz, hogy meg lehessen állítani a vírust Montserrado-ban, nagyjából háromszor ennyi segítségre lenne szükség. 4.800 új ágy kellene, ötszörösére kellene növelni az érintettek megfigyeléséhez és követéséhez szükséges erőfeszítéseket, és nagyjából hasonló mértékben kellene megemelni az otthoni izolációs csomagok kiosztását.

És mindez csak a fent említett tartományban fékezné meg a járványt, szó sincsen arról, hogy egész Libériában megállna a pusztítás. Sem Guineában vagy Sierra Leonéban - ebből is látszik tehát, hogy komoly bajban van Nyugat-Afrika, és ennek következtében előbb-utóbb a világ többi része is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.