Egereken már működik

Visszafordítható a süketség!

Egészen mostanáig úgy tudtuk, hogy a zajok okozta süketség végleges, vissza nem fordítható folyamat, az ezt elszenvedők többé nem hallhatnak. Mekkorát tévedtünk!

2014.10.24 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos stockimages

Emberek millióit érinti csak az USA-ban a zajok okozta süketség, de a fejlett világban mindenhol ismerős a jelenség. Aki túl hangosan, túl sokat hallgat zenét (például fülhallgatóval), vagy sokáig tartó, nagy zajjal járó munkának van kitéve (például útmunkás vagy hangmérnök), annál előbb-utóbb hallásvesztés lép fel. És noha úgy tudtuk, ez a folyamat visszafordíthatatlan, nemrég bíztató eredményekkel állt elő egy kutatócsapat.

Egereket teszteltek, melynek keretében sikeresen helyreállították az egyébként hallássérült rágcsálók hangérzékelését. A belső fülben egy bizonyos protein (Neurotrophin-3, Ntf3) megnövelt termelésével érték el az eredményt, és a Michigani Egyetem Medical School's Kresge Hearing Research Institute részlegénél dolgozó Gabriel Corfas reményei szerint ennek nyomán humánterápiára is lehetőség nyílik a közeljövőben.

A hallás anatómiája
Amikor a hanghullámok belépnek a belsőfülbe, az átalakítja idegi jelekké. Ezt speciális, stereocilia névre keresztelt sejtek csoportja teszi lehetővé, a parányi szőröket a hanghullámok gyakorlatilag meghajlítják. Ez a folyamat az életkor előrehaladtával, erős hanghatásoknak való kitettséggel vagy egy baleset során megsérülhet. Néha csak ideiglenes hallásvesztéssel jár, de gyakran véglegesen süketté válik a szenvedő alany.

15 éve kezdte a fent említett kutatócsapat a hallás belső fülben történő vizsgálatát, melynek eredményei mostanában érnek be. Az apró szőröcskék és az idegsejtek közötti kommunikációt biztosító, szalagszerű szinapszisok sérülésének egereken való helyreállításával vissza tudták adni a hallásukat vesztett rágcsálók hangérzékelését, mely folyamatot Corfas a "nagyon izgalmas" jelzővel írt le.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet humángyógyászati alkalmazásba egy ilyen szer, a kutatócsapat jelenleg támogatókat keres a medikalizációra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.