Több mint jóbarát

Négy ok, amiért érdemes kutyát tartani

Amikor valaki úgy dönt, hogy az életét egy kutyával teszi teljesebbé, akkor nemcsak egy mókás jóbarátot vagy egy odaadó, hűséges új családtagot kap, ennél jóval több előnye van a négylábúnak.

2014.10.23 16:00ma.hu

Nemrégiben egy megható történet járta be a világsajtót egy súlyosan beteg férfiról, akihez a kórházba bevitték a kutyáját és még maguk az orvosok és ápolók is meglepődtek, hogy a már szinte halál szélén álló férfi állapota rohamosan javulni kezdett. Sokan úgy vélték, hogy csoda történt, pedig valójában semmi meglepő nincs az események ilyesforma alakulásában: a házikedvencek jelenlétének jótékony hatásait már jó ideje elismerik az egészségügyben is.

1. A kutyák segíthetnek a mentális problémák esetén, mint például a depresszió vagy a szorongás

Amerika több államában engedélyezett már a kórházi betegek számára, hogy a háziállatuk velük legyen a kezelés idején, a tapasztalatok szerint ugyanis jelenlétük látványosan segíti a gyógyulást. Az emberek többsége vigasztalónak érzi a kutya közelségét, hatásukra csökken a vérnyomás és a szervezetben lévő kortizol szintje, ez a hormon stressz hatására termelődik. Számos kutatás szintén igazolta már, hogy azoknak, akik kutyát tartanak, kevesebb mentális problémájuk van, mivel így szinte rá vannak kényszerítve a fizikai kontaktusra, elterelik a negatív gondolatokat és a feltétel nélküli szeretet csodákra képes.

Ráadásul a tudat, hogy felelősek vagyunk valakiért, szintén egy olyan tényező, amely csökkenti a depressziót. Hogyan is lehetne rosszkedvű az, aki azt érzi, hogy valakinek szüksége van rá?!

2. A kutyák segíthetnek a tanulásban

Egy 2008-ban végzett felmérés szerint azok a gyerekek, akiknek úgy kellett felolvasniuk egy szöveget, hogy közben egy kutya figyelte őket, jobban teljesítettek, mint azok, akiknél csak a kutatók ültek a szobában. Egy évvel később egy tanulmány jelent meg arról, hogy a kutyás gyermekek körében akár 20%-kal is magasabb volt az olvasási hajlandóság. A szakértők szerint ennek legfőképp az lehet az oka, hogy az ebek a gyakorlás során nyugodtan és főként ítéletmentesen fogadták a felolvasott szövegeket, csendben hallgatták a gyermekeket, és nem tették szóvá, amikor valakinek egy-egy szó nehezebben ment.

A kutyák közelsége segít a tanulásra koncentrálásban, sőt, az autista gyerekeknél is jó szolgálatot tesznek, közelségük hatására a befelé forduló gyerekeknek is erősödnek a szociális érzékenységük, fejlődnek a motoros készségeik és nem utolsó sorban jobban is alszanak.

Fotó: freedigitalphotos.net/Witthaya Phonsawat

3. A kutyák segítenek legyőzni a magányt

2008-ban az idősotthonok lakóit vizsgálták meg, a kísérleti csoport tagjai rendszeresen találkozhattak kutyákkal. A felmérés végére kiderült, hogy a kutyával találkozó öregek kevésbé érezték magukat magányosnak, mint azok, akik ugyanannyi időt töltöttek az embertársaikkal, de nem volt mellettük egy ugató négylábú. A Journal of Creativity for Mental Health című egészségügyi szaklapban frissen megjelent tanulmány megerősítette ugyanezt.

A jelenség hátterében hasonló ok áll, mint a tanulási fejlődésnek: a kutyák elfogadó és békés lények. Gyakorta érezzük úgy a jelenlétükben, mintha valami másfajta kapcsolat is lenne közöttünk azáltal, hogy képesek vagyunk túllépni a szóbeli kommunikáción, ennek hatására pedig jelenlétük legalább olyan vigasztaló a magány ellen, mint az emberekkel való találkozás.

4. A kutyák edzetté tesznek

Nemcsak szellemileg hat ránk jól egy kutya közelsége, hanem fizikailag is, hisz vannak bizonyos igényeik, amiknek meg akarunk felelni - cserébe a sok jó élményért, amiket mellettük átélünk. Például elvisszük őket sétálni, ám arra kevesen gondolnak, hogy ilyenkor nemcsak a kutyával teszünk jót, hanem saját magunkkal is. A Daily Mirror szerint több vizsgálat bizonyította, hogy akinek kutyája van, az nagyobb valószínűséggel él aktív életet, mint a kutya nélküli emberek. Az egyik felmérés szerint a kutyatulajdonosok szívesebben mennek sétálni a kutyájukkal, mintsem az edzőteremben izzadjanak, és átlagosan heti 8 órát edzettek azáltal, hogy egy kicsit kergetőztek a négylábú családtaggal.

Persze mielőtt bárki úgy döntene, hogy ideje bővíteni a családot egy csahossal, előtte alaposan gondolja át, milyenek a lehetőségei és azok mely fajtákat elégítik ki: egy kicsiny garzonba nem jó olyan kutyát vinni, amelynek nagy a mozgásigénye, és az sem mindegy, hogy egy energikus felnőtt mellé kerül-e a kutyus vagy egy kevésbé aktív nyugdíjashoz. Érdemes az állatmenhelyeken szétnézni, ahol szükség esetén még a kiválasztásban is segítenek a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.