Minden ötödik ember irritábilis bél szindrómás

Titokzatos betegség: lehet, hogy IBS okozza a hasi panaszokat?

Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Pedig a szakszerű orvosi segítség sokat jelent ennél a betegségnél.

2014.10.23 12:00ma.hu

Az okok összetettek

Az IBS-sel küzdőknél egy olyan rendellenességről beszélünk, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés. A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség. Ez utóbbi azonban a két végletbe is torkollhat: a hasmenés és a székrekedés akár felváltva jelentkezhet.

Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok (különösen, ha gyakran jelentkezik az akár robbanásszerű hasmenés), az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül.

A betegség leginkább a 35 év alatti nőknél jelenik meg, és igen gyakori kísérőjelensége más, a stressz által okozott problémáknak. Az érintettek közül sokan tudják egy konkrét életeseményhez kötni az IBS megjelenését, de a lelki megrázkódtatás akár évekkel később is okozhat ilyen tünetet. Még az orvostudomány sem tudja egyelőre megnevezni az egyértelmű okokat, valószínű, hogy egyszerre több indok alakítja ki a betegséget.

Ide tartozik:

– nehézség a stressz feldolgozásában, szorongás
– mozgásszegény életmód
– egészségtelen étkezés
– élelmiszerrel szembeni túlérzékenység
– görcshajlam

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Öngerjesztő folyamat

Tulajdonképpen már a fontosabb vizsgák előtt jelentkező hasmenés is egyfajta irritábilis bél szindróma, amely azonban gyorsan múlik, házi szerekkel kezelhető és az oka pontosan ismert. Később, ha a jelenség gyakoribbá válik, már nincs feltétlenül kapcsolat a stresszes helyzet és a görcsök között. Ebben a szakaszban általában vagy gyakori hascsikarást és székelési ingert érez a beteg, vagy éppen krónikus székrekedése lesz.

Ez utóbbi később további félelmeket is kiválthat: „Mi lesz, ha aranyerem vagy bélcsavarodásom lesz az erőlködéstől...?” Ebben a fázisban sokan tapasztalhatnak gondokat a szexuális élet területén is, vagyis gyakorlatilag szinte az életük minden területére kihat az IBS. Egészen súlyos esetekben a görcsök bármikor, bárhol felléphetnek és komoly személyiségváltozást, akár depressziót is okozhatnak.

A gasztroenterológus segíthet

Maga az IBS nem vezet komoly szervi elváltozáshoz, mégis megkeserítheti az életet. Ez az egyik ok, ami miatt érdemes felkeresni a gasztroenterológust. "Az elsődleges célunk, hogy kizárjuk az egyéb betegségeket. Ennek érdekében először is alapos kikérdezésre van szükség az étkezési és székletürítési szokásokról, az életmódról és a lelkiállapotról is. A szervi elváltozások kizárására sor kerülhet a vérvizsgálatra, esetleg ételallergia-tesztek készítésére" – mondja dr. Mármarosi István gasztroenterológus.

"Ki kell zárni a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori jelenlétét, és a székletből is ki kell mutatni az esetleges kórokozókat, sőt azt is, nem ürül-e vér a széklettel. Alkalmazhatunk hasi ultrahangot, gyomorröntgent, szükség esetén gyomortükrözést is. A vastagbelet és a végbelet kizárólag endoszkópos vizsgálattal lehet feltérképezni. Erre azért lehet szükség, hogy biztosan kizárhassuk a diverticulosist (a vastagbél-nyálkahártya kitüremkedését), a fekélyt, a daganatokat vagy a Crohn-betegséget."

A gasztroenterológus felírhat bélműködés-serkentő, puffadásgátló és görcsoldó szereket, amelyek enyhítik a panaszokat, de ha a betegség hátterében depressziót vagy stresszfeldolgozási nehézséget gyanít, ideggyógyászhoz is küldheti a beteget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.