Már nemcsak az idősek betegsége

Még fiatal, de már megtámadta a porckopás? Ezekre figyeljen!

A porckopás jellemzően az idősebbek betegsége, ám egyre több fiatalnál is jelentkezhet a probléma. A mozgás jót tehet, de csak mérsékelten és kis mennyiségben.

2014.10.23 08:00ma.hu

Így alakul ki a porckopás

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás, azaz artrózis esetén a porc állománya sérül, csökken a termelt ízületi folyadék mennyisége, az ízületi rés szűkül, a csontfelszínek súrlódnak egymáson, a porc és az ízületi tok gyulladt állapotba kerül, a porc–csont találkozásnál apróbb kinövések keletkezhetnek, károsodik a porc alatti csontállomány is. Ennek következményeként kezdetben terhelési, majd később már nyugalmi fájdalom, mozgáskorlátozottság is jelentkezik.

Porckopás tünetei

– térdfájdalom elinduláskor
– később állandósuló fájdalom
– mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
– ízületi merevség.

Bár a térdfájdalom gyakori panasz mind a fiatalabbak, mind az idősebbek esetében, ám a 40 év alattiak nem mindig gondolnak erre a problémára, pedig egyre gyakrabban diagnosztizálják már náluk is az artrózist. A különbség a két csoportnál általában a kialakulás oka, hiszen az idősebbeknek leggyakrabban a kor miatt jelentkezik, amikor a porcképződés és leépülés normál egyensúlya felborul, így a porcréteg folyamatosan elvékonyodik.

Tanulmányok szerint a fiatalabbaknál azonban főleg a sportolás miatti megerőltetés, esetleg sérülések állhatnak a probléma hátterében, így gyakran diagnosztizálják profi sportolóknál, illetve azoknál, akik rendszeresen megerőltető edzéseket végeznek.

Fotó: freedigitalphotos.net/scottchan

Természetesen a testmozgás elengedhetetlen a porckopás megelőzésében és az egészséges életmód megőrzésében, azonban ha az illető ezzel a betegséggel küzd, akkor érdemes körültekintően megválasztania, milyen sportágat is szeretne űzni. Hiszen az ajánlások szerint ebben az esetben lehetőleg kerülni kéne a futást, illetve a síelést és a snowboardozást, mivel folyamatosan ugyanazokat a mozdulatokat kell végezni. Helyette válassza inkább az úszást, ami nem terheli meg az ízületeit!

Ezen kívül a kerékpározás is javasolt, mivel a testsúly terhe nélkül lehet átmozgatni az ízületet és erősíteni az izmokat – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, aktívfájdalomcsillapítás-specialista.

Így kerülheti el a sport okozta térdfájást és porckopást

• mindig melegítsen be
• törekedjen a fokozatos terhelésre
• hagyjon magának pihenőidőszakot a regenerálódásra
• fogyasszon megfelelő mennyiségű (2-3 liter) folyadékot (lehetőleg vizet)

Így tudja csökkenteni a sportolás közben érzett térdfájdalmat

Bár a boltok polcain széles választékban kaphatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hűsítő kenőcsök, melyek ideig-óráig enyhülést hozhatnak, ám ha porckopás áll a térdfájdalom hátterében, akkor ez sajnos nem elég. Ekkor a tünetek elnyomása helyett oki terápiára van szükség, melyhez kitűnő megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas injekció, mellyel azt viszi be a szakember az ízületi résbe, ami onnan kikopott.

Jelentős vízmegkötő képességének köszönhetően a hialuronsav hozzájárul a porc rugalmasságához, valamint az ízület könnyed és fájdalommentes mozgásához. A maximális gyógyulás érdekében kúraszerűen javallott a terápia, azonban már az első kezelés is sok javulást hozhat, ráadásul hatása hosszú ideig, akár egy évig is kitart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.