Genetikai mutációval a bőr nyirkosodása ellen

Teljesen megszüntethető az izzadás!

Habár a címet olvasva bizonyára sokan megörülnek a hírnek, azért azt fontos megjegyezni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van erre a kiválasztásra.

2014.10.23 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos Serge Bertasius Photography

Pakisztánban él egy család, egy olyan család, melyhez hasonlót a világon máshol nem találni. A gyerekek egy része képtelen izzadni - ezt az elképesztően ritka rendellenességet anhidrózisnak nevezik. Habár a kellemetlen testszagot és ruhákon foltokat produkáló verítékezés hiánya vonzónak tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy fontos szerepet tölt be az emberi hőháztartás egyensúlyában. Éppen ezért a gyerekek a nap java részét pincében töltik, ugyanis ha kimerészkednek a napsütésre, pillanatok alatt túlhevülnek és eszméletüket vesztik.

Kutatók egy csapata igyekszik kideríteni, mi áll ennek a bizarr betegségnek a hátterében. A pakisztáni család minden tagjának feltérképezték a genomját, és ennek során bukkantak rá a svéd tudósok a gyerekek állapotáért felelős genetikai mutációra. Az Uppsala Egyetem kutatói az ITPR2 néven ismert génről állapították meg a hibás működést - ez a parány felelős az izzadás irányításáért, kiütésével teljesen leállítható az emberi verejtékezés folyamata.

Niklas Dahl vezető kutató elmondása szerint noha anhidrózist már korábban is látott a tudomány, a pakisztáni esetet megelőzően csak más bőrbetegségekkel együtt jelentkezve észlelték. Az ópium hazájában élő család jelenti az első, különálló anhidrózisos esetet.

Az IPTR2 működéséhez szükséges IP3R2 nevű protein képes kalciumcsatornákat alakítani az agyban, melyek megnyitásakor kalciumot bocsátanak ki magukból. Ezzel események láncolatát indítják el a testben, melynek végeredményeként beindul az izzadás. Az agyban levő, hőmérsékletre érzékeny sejtek küldenek jeleket az idegrendszer számára, melyek továbbítják azt, egészen a bőrig, illetve annak verejtékmirigyeiig. Ezek váltják ki aztán az izzadást.

Ám a pakisztáni család érintett tagjainál a fent említett kalciumcsatornák sosem nyílnak meg. Bebizonyítandó, hogy az IP3R2 protein felelős a jelenségért, olyan, genetikailag módosított egereket hoztak létre a kutatók, melyek szervezete nem produkál IP3R2-t. A mutáns rágcsálók a tesztek szerint kétségtelenül alig izzadtak olyan körülmények között, melyek során társaik már jelentős verítékmennyiséget produkáltak.

És hogy mire is lehet jó a mechanizmus megismerése? Nos, azok számára, akik túlságosan izzadnak, megváltást jelenthet az IP3R2 protein megrendszabályozásának lehetősége. Az emberi populáció nagyjából két százaléka érintett, ők a hiperhidrózis nevű betegségben szenvednek. Hogy elképzelhessük, milyen nehézséget jelent számukra állapotuk, eláruljuk, hogy néhányuk kénytelen műanyag aláöltözetet viselni, megelőzendő a ruhák kellemetlen elszíneződését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.