Belek bajban

Saját baktériumainkat is kiüti a hosszú repülés

Egy néhány óránál tovább tartó, időzónákon átívelő repülés után az ember úgy érzi, alaposan elhasználódott a szervezete. És tényleg - a hosszan tartó légi közlekedés egészen meglepő szinten veszi igénybe az emberi testet.

2014.10.23 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos TCJ2020

Egereken és embereken is bizonyítást nyert, hogy egészen bakteriális szintig leterheli a szervezetet a hosszan tartó repülés. Utóbbiaknak az Egyesült Államokból Izraelbe kellett utazniuk - ez a távolság a mai modern utasszállító repülőgépeknek nagyjából 8-10 órás időtartamot jelent. A rágcsálók nem repültek ugyan sehova, de étkezési szokásaikat és környezetük megvilágítását úgy változtatták meg, mintha ők is felkapaszkodtak volna a szelek szárnyára.

Az utazás megkezdése előtt és után is mindkét kísérleti csoporttól székletmintát vettek, hogy meghatározhassák, a bélflóra baktériumai közül melyek küzdenek meg igazán a próbatétellel. Nem csak azt figyelhették meg ezáltal, hogy a belekben levő baktériumkolónia miként változik meg, de azt is, hogy a leginkább érintett parányok azok voltak, melyeket a tudomány az elhízással és más, egészségügyi problémákkal köt össze.

Eran Elinav, a kutatásból született tanulmány szerzője szerint mindez oda vezethet, hogy az alvási szokásaikat rendszeresen változtatni kénytelenek - mint amilyenek a váltásokban dolgozók vagy a nagyon gyakran repülők - közérzetének és egészségügyi állapotának helyreállítása érdekében a belek mikrobiotikus állapotával kell kezdeni a gyógyítást.

Az angolul jetlagnek hívott jelenség - az alváshiánnyal együtt - olyan egészségügyi problémákat okoz, amelyek gyomorpanaszokkal, anyagcserezavarral és fáradtsággal járnak. A kutatások felfedték, hogy a hatásnak kitett egerek elhízottabbá váltak a kontrollcsoporthoz képest. Hasonló módon reagál az emberi szervezet is, szerencsére a következmények néhány hét alatt eltűnnek - már ha van annyi ideje regenerálódni a testnek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.