Nem rezeltek be

Volt értelme a jeges vödrös kihívásnak!

Noha a lelkes youtuberek csak annyit csináltak, hogy felhívták a figyelmet a betegségre, időközben megszületett a megoldás is: a szervezet felborult réz-egyensúlyát kell helyreállítani a sikeres kezeléshez.

2014.10.23 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az is találkozott a jeges vödrös kihívással a nyáron, aki még csak hírből sem ismeri a Youtube-ot; bemutatni tehát nem kell a jelenséget. Mielőtt komolyabbra fordítanánk a szót, nézzünk meg egy válogatást az elrontott, vicces kísérletekről:



És most akkor kicsit vegyük komolyabban a témát. Az ALS -mely betegség anyagi támogatása végett öntötték magukra a delikvensek hektoliterszámra a jeges vizet - több évtizednyi kutatása után úgy tűnik, megvan az áttörés. Végre sikerült felfedni, hogy a SOD1-protein (réz-cink-szuperoxid diszmutáz) genetikus mutációja hogyan kapcsolódik az ALS-hez. Őssejtek tanulmányozásával jöttek rá, hogy a neurofilamentumoknál fellépő gubanc okozza a betegséget, és feltételezések szerint a károk visszafordíthatók a mutáció kijavítását követően.

A SOD1 mutációja egy tanulmány szerint kapcsolatban lehet a sejtszintű rézhiánnyal. Az ezzel a betegséggel küzdő egerek vizsgálata során kiderült, hogy amennyiben szájon keresztül rezet fogyasztanak, javul állapotuk. Mozgásuk fejlődése mellett élettartamuk is nőtt, átlagosan 12 százalékkal. És habár az embereknél ennél minden bizonnyal bonyolultabb kezelésre lesz szükség, ez a felfedezés ígéretes lehetőségeket hordoz magában az ALS végső legyőzéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.