Arcfestéssel a kamerák ellen

Üldözik? Itt a tökéletes álca

Napjaink arcfelismerő rendszerei egyre kiterjedtebben uralják életünket; mielőtt azonban még teljesen elterjednek, megjelentek az első olyan arcfestékek, melyekkel össze lehet zavarni a rendszert.

2014.10.22 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Adam Harvey

Hogyan lehet rejtve maradni a vizslató szemek elől? Nyilván nem megoldás az, ha a vadonba költözik ki az ember - ahol egyébként a műholdak talán még könnyebben rá is akadnak, mintha egy városban próbálna elrejtőzni -, de a négy fal között sem élheti le valaki az életét. Ki kell tehát menni az utcára, ott azonban nem csak az emberektől, hanem algoritmizált világunk minden digitális kémétől tartani kell. Az egyre fejlettebbé váló kamerarendszerek már nem csak a reptéren, forgalmas pályaudvarokon szúrhatják ki a keresett embereket, hanem a térfigyelő rendszereken keresztül szinte bárhol az utcán. Álcázást kell tehát annak alkalmaznia, aki el szeretné kerülni a feltűnést. De milyet, jön a logikus kérdés, hiszen míg az embereket esetleg könnyű megvezetni egy napszemüveg-bajusz kombinációval, az arcfelismerő rendszerek ilyen egyszerű trükknek nem dőlnek be. Olyan maskarát kell tehát felölteni, amivel az algoritmusok zavarhatók össze. Ilyenek a képen látható frizurák és arcfestések is, melyeket kifejezetten a digitális érzékelők elől való rejtőzésre fejlesztettek ki. Az Adam Harvey kínálta fazonok futurisztikus mivoltával csupán egyetlen gond akad. Lehet, hogy a kamerák nem fognak felismerni, de, hogy az utcán mindenki meg fogja nézni az ilyen extravagánsan kinéző embert, az szinte biztos. Techno/goa partikra viszont kiváló viselet, igaz, ott egyáltalán nem leszünk egyedül egy ilyen külsővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.