Átverés terjed az interneten

Ne dőljön be: a fehérítő ivása NEM tesz védetté az ebola ellen!

Veszélyes, ráadásul még hamis is az a módszer, amely egyre több internetes fórumon bukkan fel az ebolával fenyegetett területeken. Az igazság az, hogy a fehérítő nem ad immunitást.

2014.10.20 10:00ma.hu
Vigyázat: veszélyes átverés! (Fotó: Twitter)

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne botlanánk bele egy eddig elhallgatott, szupertitkos, ám mégis pofonegyszerű gyógymódba a legkülönfélébb betegségek ellen, legyen szó akár a rákról, akár az atombiztos fogyókúráról, vagy most épp az eboláról. A súlyos, gyakran halállal végződő betegség járványszerű terjedése persze okkal aggaszt mindenkit, és mindenki tudni szeretné, hogyan kerülhetné el a gyilkos kórt, ám úgy tűnik, még ennél is veszélyesebb az internet, ahol most egy olyan "ellenszerről" terjed az álhír, ami még a járványnál is sokkal veszélyesebb.

A hoaxban arról írnak, hogy ha valaki intravénásan vagy akár szájon át fehérítőszert juttat a szervezetébe - például a népszerű hipótartalmú mosószert -, akkor immunussá válik az ebolavírussal szemben, nagyjából úgy, mint ahogy egy védőoltás által válnánk védetté. Csakhogy nem elég, hogy a fertőtlenítő nem ad védettséget, hanem épphogy ebbe halhatunk bele. Intravénásan azonnali halállal jár, ha ilyen erős mérget használ valaki, de ha megissza, akkor is súlyos következményei lehetnek: nemcsak a nyelőcsövet és az emésztőrendszer jelentős részét marja szét, hanem már kis mennyiségben is tönkreteheti a vesét. Ez pedig azzal jár, hogy a beteg az élete hátralévő részében rendszeresen vesedialízisre fog szorulni - figyelmeztettek külföldi hírforrások.

Az ebola a beteg testnedvével terjed - nyál, vér, vizelet, széklet -, így megfelelő higiéniás körülmények biztosításával és azzal, ha nem érintkezünk fertőzött személlyel, jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély. Ha mégis elkapta a kórt, arra láz, fej- és nyak-, valamint hasfájás figyelmeztet, általános gyengeségérzet jelentkezik, esetenként bőrkiütések is megjelenhetnek. Ha hányás vagy hasmenés fordul elő, az akár vért is tartalmazhat. Hazánkba egyelőre nem tört be a vírus, ezért aggodalomra nincs ok, ám ha mégis a fenti tüneteket észlelné magán és fennáll a gyanú, hogy a közelmúltban ebolás beteggel érintkezett, akkor fehérítőszer ivása helyett inkább a legközelebbi kórház fertőzési központját keresse fel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.