Sikertörténet

Egészséges gyereket szült a méhátültetésen átesett nő

Az orvostörténeti szempontból forradalminak számító áttörést a Göteborgi Egyetem orvosainak sikerült elérniük.

2014.10.19 22:00ma.hu

1978-ban Louise Joy Brown már a megszületésével történelmet írt: ő volt a világ első „lombikbébije”. Édesanyját in-vitro fertilizáció (IVF) segítségével termékenyítették meg – egy olyan, akkor még újnak számító módszerrel, amely az azóta eltelt évtizedekben gyerekek millióinak világra jöttét tette lehetővé, és mára rutinbeavatkozássá vált.

A svéd Göteborgi Egyetem tudósai nemrég bejelentették, hogy újabb, a lombikbébikezeléshez hasonló jelentőségű áttörést értek el a terméketlenség kezelésében. Módszerükkel olyan, szervi okokra visszavezető problémákat is orvosolni lehet, amelyekre korábban nem volt gyógymód.

A Dr. Mats Brännström vezette orvoscsoport a Lancet nevű gyógyászati szaklapban ismertette legfrissebb kutatási eredményeit. Mint írták, kutatásuk lehetővé tette, hogy egy 35 éves nő egy méhátültetést követően kissé koraszülött, de egyébként minden szempontból egészséges fiúgyereknek adjon életet. A páciens egy ritka betegségben, az ún. Rokitansky-szindrómában szenvedett: méh nélkül született.

A transzplantált szervet egy 61 éves nő ajánlotta fel, amelyet a svéd orvosok tavaly, egy tízórás műtét során ültettek be a fiatal nő szervezetébe. A beavatkozást követően közel egy évig megfigyelés alatt tartották, és megállapították, hogy alig két hónappal a hazaengedését követően beindult nála a rendszeres menstruációs ciklus.

Ezután IVF-beavatkozás segítségével beültettek egy megtermékenyített petesejtet a méhébe, és – bár a terhesség nem volt mentes a komplikációktól – kilenc hónappal később császármetszéssel megszületett a baba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.