Fogyasztóvédelem

Tippek: tudatosan, takarékosan az élelmiszerpazarlás ellen

A következő tanácsok segítenek abban, hogy csökkentse a kidobott élelmiszerek mennyiségét, pénzt takarítson meg, s egyben a természetet is óvja.

2014.10.19 09:15ma.hu
Kép: Facebook/Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

* Tervezze meg a vásárlást
Készítsen tervet arról, milyen ételeket szeretne fogyasztani a héten. Ellenőrizze a hűtőben vagy a konyhaszekrényben, mely hozzávalók vannak már meg otthon, majd csak a még hiányzó termékeket írja fel a bevásárlólistára. Vigye magával a listát, és az üzletben csak azokat a termékeket vásárolja meg, amelyek szerepelnek rajta. Ne engedjen az akciós termékek csábításának, és éhesen ne menjen bevásárolni – máskülönben több áruval tér majd haza, mint amennyire szüksége van. Az előcsomagolt helyett kimérős gyümölcsöt és zöldséget vegyen, hogy pontosan a szükségleteinek megfelelő mennyiséget vásárolhasson belőle - tanácsolja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

* Ellenőrizze a határidőket
Ha a tervezett menün nem szerepel egy olyan áru, amelynek hamarosan lejár a fogyaszthatósági ideje, akkor inkább hosszabb szavatossági idejűt válasszon belőle, vagy csak akkor vásároljon belőle, amikor majd fel is akarja azt használni. Fontos tudni, hogy kétféle dátum szerepelhet az élelmiszereken: a „fogyasztható” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer fogyasztása csak addig biztonságos; a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az áru a megadott időpontig őrzi meg az elvárt minőségét. Az élelmiszerek fogyasztása a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátumot követően is biztonságos.

* Gondoljon a pénztárcájára
A kidobott étel olyan, akár az ablakon kidobott pénz.

* Jól működő hűtőszekrény

Ellenőrizze, jól záródik-e a hűtőszekrénye, és azt is, megfelelő-e benne a hőmérséklet. Az élelmiszereket 1 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tárolni annak érdekében, hogy minél jobban és minél hosszabb ideig megőrizzék frissességüket.

* Információ
Az ételt a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően tárolja.

* Régebbi árut előre
Amikor az üzletből új élelmiszerekkel tér meg, a régebbi árut pakolja előre a konyhaszekrényben és a hűtőben, az újat pedig hátulra. Így kevésbé fordulhat elő az, hogy a hűtőben megpenészedett ételre bukkan.

* Tálalás
Kövesse azt a gyakorlatot, hogy kis adag ételt szolgál fel, és mindenki szedhet még, ha adagja elfogyott.

* Használja fel a maradékokat
Ahelyett, hogy a kukába dobná a maradékokat, felhasználhatja őket a másnapi ebédhez vagy vacsorához, de fagyasztással későbbre is elteheti őket. A túlérett gyümölcsökből turmix vagy sütemény készülhet, a fonnyadásnak indult zöldségekből pedig leves főzhető.

* Lefagyasztás
Ha csak kis mennyiségű kenyeret fogyaszt, akkor fagyassza le, amikor hazaér, és csak pár szeletet vegyen ki belőle néhány órával a kívánt felhasználás időpontja előtt. Hasonlóképpen főtt ételeket is eltehet csomagokban olyan estékre, amikor túl fáradtan ér haza ahhoz, hogy még vacsorát is főzzön.

* Táplálja vele a kertet
Óhatatlanul keletkezik bizonyos mennyiségű élelmiszer-hulladék: miért is ne szerezne tehát be egy komposztáló edényt a zöldségek és gyümölcsök lehámozott héjának? Néhány hónap elteltével dús, értékes komposzt lesz belőle a növényei számára. A főtt ételből származó hulladékot pedig a konyhai komposztáló felszereléssel lehet kezelni. Csak bele kell tennie a hulladékot, majd különleges mikróbával hintse meg, aztán hagyja, hogy megerjedjen. Az így keletkező anyagot szobanövények táplálására vagy a kertben lehet felhasználni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.