Robotorvos dolgoz(ik)

Agyműtét az arcon keresztül

Robot végezhet agyműtétet a jövőben, az arcon keresztül hatolva be a koponyába. Ezzel csökkenhet az eljárás invazív mivolta és a beteg felépülési ideje.

2014.10.20 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Vanderbilt University

Néha csak sebészeti úton, agyi műtéttel lehet gyógyítani a komoly epilepsziát, ez azonban könnyen érthető okokból komoly kockázattal jár. A hibás vágások esélyét azonban robotika révén minimalizálni lehet: a Vanderbilt Egyetem kutatója, Eric Barth és mérnökcsapata előállt azzal az autonóm egységgel, mely az arcon keresztül képes végrehajtani ilyen műtéteket. Ennek köszönhetően egyrészt csökkenthető a szükséges vágások száma, másrészt a felépüléshez szükséges idő is mérsékelhető.

A hippokampusz (az előagy - nagyagy - egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában, a hatrétegű agykéreg - neocortex- alatt található képlet) a koponyatető felől csak nehezen és kizárólag invazív eljárással érhető el. Az arc felől közelítve azonban nem kell a kemény koponyacsonton keresztülfúrni. Ehhez egy irányítható tűre van szükség, ami képes megkerülni a fejben levő "akadályokat".

Voltaképp egy 1,4 milliméteres csőről van szó, melyet lassan bevezetnek az ember arcába. Hajlékony kialakításnak köszönhetően közvetlenül elérhető vele a hippokampusz, anélkül, hogy az agy más részei megsérülnének. Haladásának útját MRI-vel lehet vizsgálni, tekintve, hogy a tű nem érzékeny mágnesességre.

A prototípus - bábun való - tesztelése már sikeresen lezajlott, 1,18 milliméteres pontossággal dolgozhattak vele az orvosok. Sajnos ennek ellenére még várni kell a való életben történő alkalmazására, további tesztelésekre van szükség. Barth csapata emberi holttesteken tervezi finomítani készülékét, mely várhatóan a következő évtizedben kapja meg a használati engedélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.