Az óta nyitott szemmel jár

"Bionikus szemet" kapott és újra lát a 30 éve megvakult férfi

Larry Hester egy speciális retinaimplantátumnak köszönhetően kapta vissza - legalábbis részben - a látását.

2014.10.18 20:00ma.hu

Larry Hester 33 éves volt, amikor orvosai retinitis pigmentosát (festékes szemideghártya-gyulladást) diagnosztizáltak nála. A betegség következtében komolyan károsodott a retinája és fokozatosan megvakult. De most, köszönhetően egy, a az észak-karolinai Duke szemészeti központ kutatói által kifejlesztett, high-tech retinaprotézisnek a 66 éves férfi - ha csak részben is, de - visszakapta a látást.

Hester orvosa, Dr. Paul Hahn a múlt hónapban ültette be az implantátumot. A műtét remekül sikerült, minek köszönhetően a páciens szeme újra képessé vált arra, hogy érzékelje a fényt és megkülönböztesse a látómezején belül a világos és sötét foltokat. "Elképesztő volt. Minden kivilágosodott, hatalmas volt a változás – mesélte Hester. "Nagy levegőt kellett vennem... Nehezemre esett megfogalmazni, hogy mit érzek."

A szakmai zsargonban "bionikus szemként" emlegetett eszköz alapjául egy szemüvegbe épített kamera, szolgál, amelynek képét elektronikus jelekké konvertálja egy berendezés. A jelet a beültetett elektronikus stimulátor továbbítja a retina épen maradt sejtjeihez, lehetővé téve, hogy az agy látóközpontja „lefordítsa” azokat.

"Az eszköz képességei erőteljesen korlátozottak, mégis hatalmas előrelépést jelent" – mondta az NBC Today-nek nyilatkozva Dr. Colin McCannel szemspecialista. "Nem biztosít olyan látóképességet, amelyhez ön vagy én hozzászoktunk. De olyasvalaki számára, aki mindeddig teljes sötétségben volt kénytelen élni, elképesztő élményt jelenthet, hogy újra lát."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.