Nem megy egyik napról a másikra

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva.

2014.10.18 16:00ma.hu

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók számtalan ok miatt kialakulhatnak. Ilyen lehet többek között a helytelen edzés, fertőzések, trauma, izom- és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Az izom vérellátása és anyagcseréje ezeken a területeken átalakul, így működése megváltozik, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg. Gyakori probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek abnormális pozícióban (pl. szobafestők), a féloldali túlterhelés miatt.

Fotó: Wikipedia

Így kerülheti el az izomcsomók kialakulását

• mozogjon rendszeresen (különös figyelmet fordítva a hátizomzatra)
• fogyasszon min. 2 liter folyadékot egy nap
• csökkentse a stresszt az életében (jóga, meditáció)
• ha ülőmunkát végez, álljon fel minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát

Legyen türelmes

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet több módszer kombinálásával lehet valamennyire felgyorsítani. Injekciós-infiltrációs technikával az esetleges gyulladás szüntethető meg, míg guna terápiával elszállítódnak a fájdalomért felelős kémiai anyagok, miközben a helyi izomfeszülés oldódik. Mindezt remekül kiegészíti a speciális gyógymasszázs, mely szintén hozzájárul az izmok és az elme ellazulásához, így kiváló stresszűző is egyben – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartós javulásért és a probléma ismételt kialakulása elkerülése céljából az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Hiszen ha az illető továbbra sem fordít elég figyelmet a rendszeres testmozgásra és a megfelelő folyadékbevitelre és testtartásra, akkor elkerülhetetlen, hogy a fájdalmas izomcsomók újból kialakuljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.