Megoldás a lakáshiányra?

Nyomtassunk házat a szegényeknek

Közel egymilliárd embernek nincsen otthona, vagy emberi tartózkodásra csak korlátozottan megfelelő helyeken húzza meg magát. Ennek oka természetesen a költségekben keresendő, ám a 3D-s nyomtatással ez drámai mértékben leszorítható.

2014.10.19 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A 3D-s nyomtatás építkezéseken való használatával már jó néhány éve kísérleteznek, és noha ígéretes technikáról van szó, akad néhány komoly probléma. Például az, hogy a helyszínre kell szállítani az építőanyagokat és a jellemzően hatalmas méretű nyomtatót, amivel a költségek is elszaladhatnak. Ezt a hiányosságot célozta meg az olasz WASP (World's Advanced Saving Project) nevű vállalat, mely nem csak, hogy könnyen szállítható nyomtatót hozott létre, de alapanyag tekintetében is igénytelennek mondható: helyben megtalálható sárból és természetes rostokból képes otthonokat készíteni.

Nincs új a nap alatt, az emberiség már 9 ezer éve használja ezeket az alapanyagokat házak építéséhez. A 3D-s nyomtatási technikának azonban van néhány vitathatatlan előnye a hagyományos, kézi eljárással szemben. Például a sár extrudálásával (kisajtolásával) jelentősen megnő annak felülete, vagyis hamarabb lakhatóvá válnak az épületek, mintha előbb meg kellene várni a téglák kiszáradását. Falak közötti háromszög formákkal pedig nem csak erősebbé tehetők a házak, de a nagyobb terhelhetőséget kevesebb anyag alkalmazásával érik el. Így akár 3 méteres belmagasságot is létre lehet hozni, ami már bőven biztosítja a megfelelő komfortérzetet.

Maga a nyomtató meglehetősen minimalista designnal bír. A sajtolófejet egy háromlábú struktúra tartja, mely sárból és természetes rostokból álló keveréket használva hoz létre meglepően változatos struktúrákat. Nem sablonházakról van tehát szó, kis kreativitással igény szerint építészeti szemmel nézve is érdekes formákat lehet alkotni vele.



Az egész projektnek a fazekas darázs fészeképítése adott ihletet. Az olaszok elmondása szerint a szárnyas rovar viselkedését figyelve alkották meg koncepciójukat. A darázs ugyanis mindössze sárból és állati szőrből készíti el - az agyagkerámiáknál alkalmazott módszerekre hajazóan - fészkét, melyben aztán egyébként védtelen lárvái ellen tudnak állni a természeti hatásoknak.

A WASP elkötelezett híve az emberi élettér általános javításának, éppen ezért házépítési projektjüket nonprofit alapokon kívánják fenntartani. Természetesen pénzre szükségük van technológiájuk fejlesztéséhez, ezt azonban nyomtatóik kereskedelmi forgalomban való értékesítéséből tervezik előteremteni. Első, valós méretekben előálló 3D-s házuk a jövő év során születhet meg, terveik szerint Szardínia szigetén. Noha a helyszín nem igazán tartozik a fejlődő világhoz, a WASP telephelyéhez közel található, így könnyebben végezhetnek tesztelési feladatokat, mielőtt távoli helyeken is bevetnék a technikát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.