Stop

Ebola - a cseh repülőtereken ellenőrizni fogják az összes utast

Az ebolafertőzés veszélye miatt a csehországi nemzetközi repülőtereken kedd reggeltől ellenőrizni fogják a külföldről érkező összes utast - jelentette be Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter.

2014.10.16 19:40MTI
Fotó: Facebook/Today Ghana News

"Az intézkedés Prága, Karlovy Vary, Pardubice, Ostrava és Brünn repülőtereire vonatkozik" - tette hozzá a miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján. A belföldi légi járatokra az intézkedés nem vonatkozik.

Svatopluk Nemecek nem tért ki arra, hogy a cseh reptereken átszálló, tranzit utasokat ugyanolyan ellenőrzésnek vetik-e majd alá.

Az egészségügyi miniszter szerint az utasok már a repülőgépen rövid kérdőívet kapnak majd, amelyen egyebek között fel kell tüntetniük, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének. Ugyancsak fel kell tüntetni, hogy az illető hol fog tartózkodni Csehországban és meg kell adni egy telefonszámot, hogy veszély esetén kapcsolatba léphessenek velük a hatóságok.

Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebolafertőzés, úgy kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren. Ha valaki elutasítja a vizsgálatot, pénzbírsággal sújtják.

Prágában a vizsgálatokat azonnal a repülőtéren fogják elvégezni, míg a többi repülőtéren a regionális egészségügyi központok fogják megszervezni azokat.

"Az intézkedések célja egyértelmű: szeretnénk, ha áttekintésünk lenne a kockázatos utasokról, hogy szükség esetén azonnal intézkedhessünk" - jelentette ki a tárcavezető.

Az intézkedéseket szerdán hagyta jóvá a cseh nemzetbiztonsági tanács. Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.

Csehországban eddig két ebolagyanús esetet kezeltek, de egyik sem bizonyult fertőzésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.