Töltekezzen télire

TOP 10 őszi kirándulóhely

Keljünk útra ősszel is! Tíz népszerű hazai kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze, melyeket feltétlenül érdemes felvennünk az őszi kirándulólistánkra.

2014.10.17 06:30ma.hu
A Fátyol vízesés (fotó: szilvasvarad.hu)

A színes őszi táj látványa, és a friss, hűvös levegő mindenkinek jót tesz. Ezért adunk néhány tippet, hogy merre érdemes indulni, ha egy kis őszi kirándulásra vágyunk. Itt a Magyar Turizmus Zrt. által összeállított toplista:

Gemenci erdő

A Duna legnagyobb ártéri erdeje holtágakkal, belső tavakkal, kisvasúttal, és egyedülálló vadvilággal az egyik legszebb kirándulóhely az országban. Egyaránt népszerű hely családosok, idősebbek és a romantikus erdei sétát kereső fiatalok körében. Keresztül vonatozhatunk a buja ősnövényzeten, bejárhatjuk gyalog vagy biciklin a tanösvényeket, felfedezhetjük a mocsárvilág rejtett zugait kenuval.
A Gemenci erdőnek két központja van, ahonnan érdemes a túrázást indítani, Pörböly és Bárányfok. Az erdei vasút Pörbölyről és Keselyűstől indul, és mindkettő végállomása a Gemenc-Duna-part megálló. Hétvégenként nosztalgia-gőzmozdonyok is indulnak.
Érdemes betérni a Pörbölyi Ökoturisztikai Központba, ahol kiállításon ismerhetjük meg a környéket, mielőtt nekivágnánk. Ugyanitt kerékpárt is bérelhetünk, és szállásban is tudnak segíteni.
A falutól egy kilométerre találjuk a vadasparkot, ahol a közelebbről is megnézhetjük a régió állatvilágát.

Szalajka-völgy

Kétségkívül a Bükk legszebb kirándulóhelye, egész évben gyönyörű, de ősszel még varázslatosabb, ahogy a különféle növények más-más színben pompáznak. A Szalajka-völgy, és az erdei vasút Szilvásváradról indulnak felfelé a hegyek között. A völgyben sétálva kisebb nagyobb vízeséseket - köztük a híres Fátyol-vízesést -, tavakat, patakot, barlangokat láthatunk. Sétálhatunk gyalog vagy felülhetünk a kisvasútra. Mehetünk a kilátó irányába, vagy az ősember-barlang felé, ahonnan pedig Istállóskő felé lehet tovább túrázni. Bármerre megyünk is a lényeg a friss tiszta levegő, az védett erdő nyugalma, no meg a madárcsicsergés.

Őrség

Szép erdők, rusztikus falvak, takaros, magyar paraszti porták, filmbe illő tájak várnak rád az Őrségben. Érdemes Szalafőn vagy Őriszentpéteren kezdeni a vidék felfedezését. Itt is van lehetőségünk kerékpárral és gyalog is túrázni. Mindkét településen tudunk kerékpárt bérelni, és tanácsot, térképet is kapunk hozzá. Fontos megemlíteni, hogy ezt a meseszép vidéket lóháton is bejárhatjuk. Szállást jobb előre foglalni, már csak azért is, mert rengeteg autentikus falusi szálláshely közül válogathatunk, és a jobbak hamar elkelnek. Pedig milyen jókat lehet aludni ezekben a modern technikától mentes erdőszéli házikókban.

A Kékes-tető (forrás: Wikipédia)

Mátra

A Mátra valószínűleg a legfelkapottabb kirándulóhely az országban. Részben azért mert könnyen megközelíthető, másrészt pedig azért, mert itt van az ország legmagasabb pontja, a Kékes-tető. Viszont ennél azért többről szól ez a hegység. Aki kicsit felkészültebben érkezik a térségbe, olyan túracélpontokat talál, mint például a Sás-tói kemping a kilátóval és csónakázótóval, a Markazi kapu, a Muzsla kilátó vagy a Benevár romja.
Ha csendesebb túrára vágyunk, érdemes felkeresni az Ilona-völgyet, ahol egy tíz méter magas vízesést is megcsodálhatunk. A völgyet Parádfürdőről érjük el legkönnyebben. Bármelyik túrát választjuk, a színes lombok, a jó levegő garantált, és ahhoz sem kell sok, hogy lélegzetelállító panorámát lássunk valamelyik csúcsról vagy kilátóról.

Börzsöny

A Börzsöny legnépszerűbb része Királyrét, amit kisvasúttal és autóval is könnyen el lehet érni, de érdemes ennél tovább merészkedni, például a legmagasabb csúcsra, a 938 méter magas Csóványosra vagy Drégely várába, de síszezon előtt a Nagy-Hideg-hegy is remek gyalogos úti cél. Túránkat kezdhetjük Verőcén, Kismaroson vagy Diósjenőn. Kiemelten szép, és könnyen megközelíthető a Julianus kilátó Nagymaros felett, ahonnan a Dunakanyarra nyílik egyedülálló panoráma. Ugyanitt érdemes felsétálni a Remete-barlangokhoz, ahonnan nem kevésbé szép a kilátás.
A környékről a szobi Börzsöny Múzeumban bővíthetjük ismereteinek, legalábbis ami a régészetet, a néprajzot és a természettudományt illeti. Az illatokért, az erdők hangjaiért és a panorámákért viszont személyesen kell kimenni a terepre.
A börzsönyi erdők bejárhatók vasúttal is, például a Kemencei Erdei Múzeumvasúttal, a Királyréti Erdei Vasúttal (ami az ország első elektromos kisvasútja), a Nagybörzsönyi Erdei Vasúttal és a Börzsöny Kisvasúttal.

Pilis

A Pilisben is több célpont van, ahová egy jó kirándulást lehet tervezni. Ott van például Dobogókő, amit sokan a föld szívcsakrájának tartanak. Ez talán túlzás, de az tény, hogy aki ide kirándul, feltöltődik energiával, kipihentebb és jobb kedvű lesz.
Ajánljuk még a Ferenczy-sziklát és a Rezső-kilátót, ahol egy pompás, Dunakanyarra néző panoráma lesz a jutalmunk az erőfeszítéseinkért. Ezek mellett a Kárpát-forrás, a Holdvilág-árok és a Visegrádi-hegységben lévő Vadálló kövek is népszerű helyek, akárcsak a mindenki kedvence Rám-szakadék, amiről itt írtunk részletesebben.

Az arborétum (forrás: Wikipédia)

Szarvasi Arborétum

Ez a gyönyörű parkerdő a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt áll. Az arborétum 1600 fának, 250 lágyszárú növénynek ad otthont öt gyűjtemény együttesében, melyek mind más-más színben tündökölnek ősszel. De van itt még 211 féle kalapos gomba, 440 féle rovar és 120 féle madár is. Ezt a kiemelt jelentőségű természetvédelmi területet gyalog és sétahajóval is bejárhatjuk. Amellett, hogy népszerű kirándulóhely, jelentős oktatási és kutatási helyszín is, valamint dísznövény fajtaelőállító, -termesztő és -értékesítő hely is.
Az arborétum mellett találjuk a Mimi Magyarország kiállítást, ahol az ország nevezetességeit nézhetjük meg térdig érő méretben.

Lillafüred

Sokan Lillafüredet tartják az ország legromantikusabb kirándulóhelyének. Lehet benne valami, hiszen van itt cseppkőbarlang, erdei vasút, gyönyörű erdei túra utak, és a Hámori-tó, ami az Alpokaljai hegyi tavak szépségével vetekszik. Lillafüreden van továbbá az ország legnagyobb vízesése. A víz húsz méter magasból zúdul a mohás kövekre és kidőlt rönkökre. Kedvelt kirándulóhely még a környéken Fehérkőlápa, ahonnan szép a kilátás és van egy, sok aktív programra alkalmas, óriási tisztás Bükkszentkereszt felé.

Cuha-völgy

A Cuha-völgy a Cuhai-Bakony-ér déli szakasza, ahol a partak magas mészkőfalak és dolomitsziklák közé vájt szurdokban folyik. Ez a völgy az Bakony legkedveltebb túracélpontja. Valószínűleg azért is, mert csak pár kilométer hosszú, és a terep könnyen járható. A szurdokba érve az út többször keresztezi a patakot, ilyenkor a köveket vagy a kidőlt fákat kell használnunk, ha száraz lábbal át akarunk kelni. Érdemes megpihenni az Ördög réten, ami egy jókora tisztás tűzrakóhellyel és barlangokkal a közelben. A völgybe Vinyéről, a Pokol Csárdától indulva jutunk el a piros jelzést követve. De idehoz minket a Győr és Veszprém között ingázó milleniumi vasútvonal is, ami mellesleg a Cuha-völgy felett is áthalad egy viadukton. Jó hír, hogy a Cuha-völgy kerékpárral is végigjárható, de hétvégente nagyon sok a turista, ami megnehezítheti a közlekedést. Akinek a Cuha-völgye túl könnyű lenne, az folytathatja a túrát a Hódos-ér völgyének bejárásával. A Két szakasz együtt már 17 km-t tesz ki.

Írott-kő Naturpark

A magyar-osztrák határ mellett, Kőszegtől nyugatra, az Alpok lábánál található az ország egyik legszebb természetvédelmi területe. Legmagasabb pontja, a 883 méter magas Írottkő, ahonnan szédítő panoráma nyílik a nyugat-dunántúli régióra.

Kőszeg gyönyörű városából kiindulva számos, szebbnél szebb túraútvonal közül válogathatunk attól függően, hogy könnyű vagy nehéz, gyalogos vagy biciklis utat keresünk. Túránk célpontja lehet a Kálvária, az Óház kilátó, a Hörmann-forrás, a Stájer házak, a Szent Vid kápolna, a Hétforrás, ami kiváló sütögető hely is, vagy maga az Írottkő-kilátó. Érdekesség még a Király-völgyi tanösvény, melynek egyik állomása, a valaha itt állt 700 éves gesztenyefa hatalmas torzója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.