Emberi embriókkal

Legyőzhetjük a vakságot?!

A 21. században nem lesz sorsszerű az időskori látásromlás és vakság, köszönhetően az orvostudomány és az őssejtkezelés fejlődésének. Biztató eredmények kattintás után!

2014.10.17 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Wikipedia human eye

Makula-degeneráció - a fogalom, amitől minden idős ember retteg. A szem elöregedésével ugyanis olyan folyamatok indulnak be látószervünkben, melyek nem csak, hogy tönkreteszik látásunkat, de ráadásul visszafordíthatatlan folyamatként tehetetlenek vagyunk ellene. Vagy legalábbis azok voltunk!

Egy új kutatás ugyanis óriási sikert ért el a makula-degenerációval sújtottak kezelésében. Látásukat vesztettek számára voltak képesek részleges javulást biztosítani emberi embriókból nyert őssejtekre alapuló kezeléssel. Az esemény etikai vonatkozásaira most nem térnénk ki, inkább nézzük az eljárás részleteit!

Az őssejtkezelés azért nagyon kockázatos, mert még ma sem értjük teljesen az alapvető sejtekből bármilyen egyébbé válás folyamatát. Ennek eredményeként pedig könnyen sejtburjánzás, félelmetesebb nevén rák alakulhat ki a szervezetben. Éppen ezért nagy szó, hogy annál a 18 páciensnél, akiknél kipróbálták az eljárást, közel két évvel később sem mértek semmilyen káros hatást.

A kutatásban részt vevők felének úgynevezett Stargardt makula-disztrófiája volt, másik felük pedig atropikus, életkorhoz kötődő makula-degenerációban szenvedett (ez a két betegség a fejlett világ idősei körében bekövetkező vakság legfőbb oka). Mindegyikük egyik szemébe 50-150 ezer őssejtet ültettek be, és azért csak egyik látószervükbe, hogy folyamatában vizsgálhassák a kezelt és a kezeletlen szem változását.

Az Advanced Cell Technology Robert Lanza professzor által vezetetett kutatócsapatának megállapítása szerint "semmilyen kedvezőtlen burjánzás, kilökődés vagy egyéb szemészeti illetve általános biztonsági, beültetéssel kapcsolatos incidens nem fordult elő". Nem meglepő módon maga a műtét és az immunrendszer elnyomása járt némi negatív hatással, négy páciensnek szürkehályogműtétre volt szüksége.

Tízük jelentős fejlődést tapasztalt látásélességük tekintetében, természetesen csak a kezelt szem esetében. Hetüknél nem történt változás, egyikük látása pedig tovább romlott. Másrészről egyikük kezeletlen szeménél sem következett be javulás, igaz, a placebo-hatást nem tudták teljesen kizárni, hiszen az érintettek tisztában voltak azzal, melyik látószervüket kezelték, közölte a kutatócsapat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.