Nincs még egy ilyen művész a Földön

Szuperszemmel született, színorgiában éli napjait

Egyedi génmutációjának és az ezzel együttműködő agyi struktúrájának köszönheti Concetta Antico azt a látásmódot, amelyért bármelyik festő a karját is odaadná.

2014.10.15 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ConcettaAntico.com

Amikor Concetta Antico ránéz egy levélre, jóval többet lát rajta a zöld színnél. "A szélei körül narancs, vörös vagy lila fényeket érzékelek az árnyékban, ahol az átlagember sötétzöldet lát, én ott ibolyaszínt, türkizt és kéket. Olyan az egész, mint egy színmozaik" - árulta el a művésznő.

Minek köszönheti ezt a képességet Antico? Nem csak annak, hogy impresszionista stílusban fest, hanem annak is, hogy egy ritka genetikai elváltozással kell együtt élnie; tetrakromát (tetrachromat) szindrómás. A Wikipedia szerint ennek hátterében az áll, hogy a nők sejtjeiben az egyik X kromoszóma véletlenszerűen inaktiválódik, ami lehetővé teszi, hogy a színtévesztést hordozó nők retinájában négyféle csap legyen, ezáltal több színárnyalat között tegyenek különbséget, különösen a spektrum érintett tartományában. Az átlagember látószervében háromféle csap található, ezzel nagyjából 1 millió szín észlelésére vagyunk képesek. Ezzel szemben Antico körülbelül 100 millió színt érzékel. "Számomra sokkoló, hogy az emberek mennyire kevés fényt látnak" - summázta a hölgy.

A ma élő emberek egy százaléka lehet tetrakromát, a becslések szerint. Ugyanakkor nehéz ennek utánajárni, mivel nem könnyű meghatározni, ki "szenved" ebben a genetikai elváltozásban. A különbség egy normál ember és egy tetrakromát ember látása között jóval kisebb, mintha például színvak vagy színtévesztő alannyal hasonlítanánk össze. Antico szemének negyedik csapja "vöröses-narancssárgás-sárgás" hullámhosszon dolgozik, de mivel a látástesztek nincsenek erre a hullámhosszra kalibrálva, nehezen mutatható ki a tetrakromácia.

Ráadásul a képességet hajlamos elnyomni az emberi agy. Akik nincsenek tudatában szemük egyedi mivoltának, nem fordítanak figyelmet tetrakromát képességeik fejlesztésére, azoknál agyuk megpróbálja az elváltozást felülírva az átlagos látáshoz igazítani a vizuális ingerületeket. Ezáltal az érintettek többsége maga sem tud arról, hogy "szuperszemmel" rendelkezik. Antico szerencséjére már 7 éves korában festeni kezdett, annyira érdekelték a színek, ezért agya megtanulta elfogadni a retinájának negyedik csapja által közvetített adatokat, kihangsúlyozta egyedi látását.

Sajnos a természet áldása átokká vált Antico családjában. Lányánál öt éve, hét éves korában színvakságot állapítottak meg, vagyis míg anyja drasztikusan több színt lát az emberek zöménél, addig lánya drasztikusan kevesebbet. Vélhetően mutáns génjének továbbadása okozta ezt lányánál, így a tetrakromácia megértése közelebb vihet bennünket a színek feldolgozásának megértéséhez, és egyszer talán az ilyen jellegű betegségek gyógyításához is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.