Négyszer annyi a rossz álom

Jobban kínozzák a rémálmok a vakokat, mint a látókat

Azt már eddig is tudták a kutatók, hogy bár ébren semmit nem látnak, álmaik mégis vannak a vakoknak, az viszont meglepő új felismerés, hogy átlagosan négyszer több a rémálmuk, mint a látóknak.

2014.10.09 10:31ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Feelart

A vak emberek közül átlagosan minden negyediknek vannak alkalmanként vagy akár rendszeresen, visszatérően rémálmaik - derült ki egy dán kutatásból, amelynek eredményeiről a Journal Sleep Medicine című szaklapban számoltak be. Az ő 25 százalékos arányuktól messze elmarad a látók által tapasztalt rémálmok száma, ott százból csupán hatan ismerik az érzést.

A Koppenhágai Egyetem által működtetett alvásközpont egyik orvosa, egyben a kutatás vezetője, Amani Meaidi azt mondta, hogy a tanulmány megerősített egy korábbi feltételezést, amely szerint az álmokban az ébrenlétünk alatt átélt érzelmeket éljük újra. A vakok valószínűleg azért álmodnak többször ijesztő dolgokról, mert számukra az ébrenlét is jóval több fenyegető vagy veszélyes helyzetet tartogat - utalt rá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.