Mindennapi életünk apró titkai

Ezért van borzasztó íze a narancslének fogmosás után

Elgondolkodott-e már azon, hogy miért esik annyira rosszul fogmosás után egy jó pohár narancslé? Akár igen, akár nem, mi tudjuk a választ, és nem félünk megosztani!

2014.10.09 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Apró, de bosszantó dolgokkal gyakran találkozunk a mindennapi életünk során. Például miért nem egyenlő mennyiségben csomagolják a virsliket és a hotdog-zsemléket? Vagy miért van rossz íze a narancslének, miután fogat mostunk? Nos, ez utóbbiról most lerántjuk a leplet!



Az Amerikai Kémiai Társaság a fenti videóban részletesen kifejti az okokat, de ha nincs kedve végignézni, vagy nehezen érti az angol szöveget, akkor olvasson tovább. A fogkrém négy alapvető összetevőből áll: vízből, súrolóanyagokból, fluoridból és mosószerből. Utóbbi feladatot többnyire a nátrium-lauryl-szulfát látja el, ám ennek van egy nem kívánt, de gyakorlatilag elhanyagolható mellékhatása (már persze csak akkor elhanyagolható, ha nem akarunk közvetlenül enni-inni fogmosás után). Mégpedig az, hogy a nyelv ízlelőbimbói közül blokkolja az édes érzetért felelőseket, és "felturbózza" a keserű érzését végzőket.

Ennek hatását pedig bizonyára már ön is tapasztalta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.