Ha sokat jár a gyermek éjszaka vécére...

Nem felfázás: gyerekkori cukorbetegségről árulkodik a gyakori vécézés

Sokan nem is gondolnának arra, hogy amikor a gyermek éjszaka felkel és sokat jár vécére, akkor nem biztos, hogy felfázásról, hanem akár cukorbetegségről is lehet szó.

2014.10.04 13:00ma.hu

A gyermekkori cukorbetegség egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb tünete, amikor a szobatiszta gyermek ismételten ágyba vizel - olvasható a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) közleményében. További jellemző tünetek a túlzott folyadékfogyasztás, a fáradtság és a hirtelen, nagymértékű fogyás, azonban a tünetek ismeretének hiánya miatt Magyarországon az óvodáskorú, frissen diagnosztizált gyermekek ötöde súlyos állapotban, akár diabéteszes kómában kerül első ellátásra, amikor már életveszélyes helyzet áll fenn.

Az 1-es típusú cukorbetegség nem idős korban alakul ki, hanem egyre inkább érinti a fiatalabb korosztályt is: a cukorbeteg gyermekek 98%-a az 1-es típusú diabéteszben szenved. Ugyanakkor a betegség kialakulása nem a túlzott szénhidrát-fogyasztás és egészségtelen életmód számlájára írható: akkor is jelentkezhet a gyereknél, ha egyetlen családtagja sem cukorbeteg.

Az 1-es típusú diabétesz nem más, mint egy autoimmun betegség, amelyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, amikor a szervezet védekezőrendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A szervezet az egyre csökkenő mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot, azaz a glükózt. Ilyenkor a sejtek éheznek, az anyagcsere felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ugyanakkor cukor jelenik meg a vizeletben, majd a szervezet az energia biztosítására a zsírszöveteit kezdi lebontani. Ekkor vegyhatása savas irányba tolódik, acidózis következik be.

Amennyiben a csecsemőknél és kisgyermekeknél ez kezelés nélkül marad, egy hét leforgása alatt akár életveszélyes állapot alakulhat ki.

"Bendegúz 2 éves, szobatiszta kisfiú. Születésnapja után ismét pelenkát kellett ráadni, mert a kisfiú alvás közben többször bepisilt. Napközben rengeteget ivott. Ő volt az, aki nem szerette a tehéntejet, ennek ellenére hirtelen nagy mennyiségben fogyasztotta. Nagyon sokat pisilt éjjel-nappal. Az anyuka megijedt, nem tudta mire vélni a kisfiánál a változást. Orvoshoz vitte, megvizsgálták, de ott semmi különöset nem találtak, azt gyanították, hogy felfázott. Pár nap múlva az egyébként virgonc Bendegúz egész nap feküdt, bágyadt volt és furcsán lélegzett. Ekkor kórházba vitték, ahol megmérték a vércukrát, amely 26 mmol/l értéket mutatott. A gyermeknél 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak, amelyhez súlyos anyagcserezavar társult. Egyetlen megoldás volt számára: az inzulinkezelés."

Fotó: freedigitalphotos.net/photostock

Bendegúz története csak egy a sok közül, hiszen Magyarországon közel 3500 diabéteszes gyermek él, de a betegség felismeréséhez vezető út sajnos tipikusnak mondható. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az 1-es típusú cukorbetegség csalhatatlan jelei az egyik napról a másikra fellépő túlzott folyadékfogyasztás, gyakori vizelés, melyekhez még a fáradtság és a fokozott étvágy ellenére jelentkező fogyás is párosul.

Csecsemőknél a korábbinál gyakoribb pelenkacsere szükségessége, az elnehezedő, túlcsorduló pelenka, az anyatej vagy egyéb folyadék fogyasztása iránti igény egyik napról a másikra történő drasztikus növekedése keltheti fel a szülők gyanúját” – tájékoztatott Dr. Tóth-Heyn Péter diabetológus, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.

Nem szabad elfelejteni, hogy csecsemőknél sokkal nehezebb felismerni a cukorbetegséget. Akár pár nap alatt súlyosbodhatnak a tünetek, megjelenik a hasfájás, hányás, acetonszagú lehelet, zavartság, aluszékonyság – és ellátás hiányában felléphet az eszméletvesztés, a diabéteszes kóma is. Éppen ezért a betegség korai diagnosztizálásának, valamint az inzulinkezelés minél előbbi megkezdésének nagyon nagy jelentősége van a gyermekkori diabétesz esetén.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet a cukorbeteg gyermeket nevelő családok érdekében jött létre. Segítséget nyújt a betegség diagnózisát követő krízishelyzet feldolgozásában, a mindennapok diabétesszel kapcsolatos problémáinak megoldásában. Feladatának tekinti a gyermekkori diabétesszel kapcsolatos tévhitek, előítéletek eloszlatását, különösen nevelési, oktatási intézményekben. Az egészségügyi, az oktatási szektor, az önkormányzati, kormányzati szervek és az érintett családok együttműködésének koordinálását végzi annak érdekében, hogy a diabéteszes gyermekek a bölcsődei, óvodai, iskolai életben ténylegesen ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt, mint egészséges társaik.

Kiemelt célja, hogy hazánkban is jelentősen csökkenjen azon 1-es típusú diabéteszes gyermekek aránya, akik súlyos anyagcsere kisiklás, az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis (DKA) állapotában kerülnek első ellátásra. Ugyanakkor szeretné elérni, hogy az 1-es típusú diabétesz tünetei a lakosság minél szélesebb körében váljanak ismertté. Markánsan elkülönüljenek a 2-es típusú diabétesztől, és tudatosodjon, hogy a csecsemők, kisgyermekek, kamaszok és fiatal felnőttek is lehetnek érintettek a gyermekkori cukorbetegséggel.

Ha a szülők tisztában lennének a diabétesz tipikus tüneteivel, akkor sokkal korábban keresnék fel háziorvosukat, amikor még a betegség gyanúja helyben, akár egyetlen, gyors és olcsó vércukorméréssel ellenőrizhető lenne. A felvilágosító kampány segítségével el lehet érni, hogy a szülők felismerjék a tüneteket, így a szokásos betegutakat lerövidítve, gyorsabban, jobb anyagcsere-állapotban kerüljenek első ellátásra a kis betegek a Magyarországon működő közel 30 speciális gyermek-diabétesz szakellátóhely egyikén.

A betegség korai felismerése, a minél hamarabb megkezdett inzulinkezelés eredményeként a gyermekek hasnyálmirigyének saját, még megmaradt, mintegy 10 százaléknyira becsült inzulintermelő képessége védelmet kaphatna. Így a betegség „mézeshetei” elnevezésű, a kezelés megkezdése utáni szakaszát eredményesebben lehetne meghosszabbítani. Ezzel számukra akár több évre kiegyenlítettebb vércukorértékeket és jobb életminőséget biztosíthatnak. Ennek érdekében indítottuk útjára 2014 őszén A gyerekek is lehetnek cukorbetegek! elnevezésű kampányunkat
” - mondta Kocsisné Gál Csilla, az alapítvány vezetője.

A kampány Budapestre és Pest megyére terjed ki, elsődleges eszközei a házi gyermekorvosi rendelőkbe, védőnői szolgálat várótermeibe kihelyezett plakátok, melyek a gyermekkori cukorbetegség tipikus kezdeti tüneteit mutatja be képi és szöveges módon. A kampány – mely a Magyar Diabetes Társaság és a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika szakmai támogatásával valósul meg – célja, hogy felhívja a szülők figyelmét a késlekedés nélküli orvoshoz fordulás szükségességére és az azonnali eredményt adó vércukormérés elvégzésének fontosságára.

Figyeljünk a jelekre, azonnal forduljunk orvoshoz, ha gyermekünknél a diabétesz enyhe, kezdeti tüneteit észleljük. Ne feledjük el: a cukorbetegség nem várhat másnapig!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.