XXI. század

6,3 millió gyermek halt meg tavaly - megelőzhető lett volna

Bár 100 millió gyermek életét megmentette az UNICEF az elmúlt 25 évben, de még így is naponta 17 ezer gyermek hal meg megelőzhető okokból a világon. 58 millió gyermek jövője kilátástalan, mert az oktatásuk nem biztosított a hazájukban dúló háborúk miatt.

2014.10.03 18:55ma.hu
Fotók: Facebook/Unicef

Problémák Magyarországon is vannak: 2012-es adatok szerint 1000 gyermekből 5 nem éli meg az egyéves születésnapját - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

A kiábrándító adatok miatt az UNICEF a gyermekjogok érvényesítése, ezen belül a 136 66-os adománygyűjtő szám népszerűsítése érdekében kampányt indít Magyarországon, egyben javasolja egy úgynevezett gyermekjogi innovációs labor megalapítását is. A kampányban sztárok népszerűsítik majd a gyermekek védelmét, többek között D. Tóth Kriszta, Ákos, Miklósa Erika, Schell Judit is rész vesz az akcióban.

Még mindig rengeteg gyermek hal meg a világon, olyan okokból, amelyek megelőzhetőek lennének: 1990-ben még 12,7 millió 5 éven aluli gyermek halt meg, 2013-ban pedig 6,3 millió gyermek vesztette életét. Bár a javulás látszik, még mindig naponta 17 ezer olyan gyermekhalálról beszélhetünk, amelyek védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóvízzel, vagy a fertőzések időben történő kezelésével megelőzhetőek lennének.

Csak kiszáradás következtében naponta 5 ezer gyermek veszti életét, és vannak olyan területek, ahol a nehéz körülmények miatt különösen elkeserítő a helyzet: Sierra Leonéban 1000 gyermekből 182 nem éli meg az egy évet. Magyarországon ennél sokkal jobb a helyzet, de közel sem ideális: 1000 gyermekből 5 itthon sem éri meg az egyéves kort.

"A gyermekjogok 25. évfordulóján azt látjuk, hogy az egyezmény víziója csak akkor válhat valóra minden gyermek számára, ha nyitottak vagyunk az újszerű gondolkodásra. Felül kell vizsgálnunk a gyermekjogok védelméért, elősegítéséért tett lépéseinket, eszközeinket. Egy úgynevezett magyar gyermekjogi innovációs labor megalapítását indítjuk el, amiben a kormány, a szakemberek, a civil szervezetek, a magánszektor, az önkormányzatok és a gyermekek is részt vesznek. Be kell vonnunk a gyermekeket az őket és a jövőjüket érintő döntésekbe!" - mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottságának ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF harmadik alkalommal indít már kampányt október elején annak érdekében, hogy csökkenjen a megelőzhető gyermekhalálok száma. A kampány fontos üzenete, hogy a gyermekek mindannyiunk közös jövője, ezért őket kell a központba helyezni. A kampányban - amelynek lebonyolításában a Café PR ügynökség pro bono vesz részt - olyan sztárok kapnak szerepet, és hívják fel a figyelmek a gyermekek védelmére, a gyermekek jogaira, mint D. Tóth Kriszta, Ákos, Miklósa Erika, Schell Judit, Nagy Ervin, Novodomszky Éva, Andor Éva, Mácsai Pál, Palya Bea, Kocsis Tibor, Szabó Kimmel Tamás és Szántó Dávid. A kampány célja, hogy 136 66-os adománygyűjtő telefonszám felhívásával az adakozók 500 forinttal támogassák a szervezet munkáját.

Javul a helyzet, de van még mit tenni

A mostani kampányt szervező UNICEF az elmúlt negyed évszázadban elérte, hogy világszerte 23 százalékkal több gyermek jár iskolába, 2,1 milliárd ember fér hozzá a tiszta ivóvízhez és 1,9 milliárdan élnek jobb higiéniai és közegészségügyi körülmények között. 37 százalékkal csökkent az élelmiszerhiány miatt fejlődésben alulmaradt gyermekek száma és 700 millióval kevesebb a súlyos szegénységben élők száma.

Bár a számok folyamatosan javuló tendenciát mutatnak, továbbra sem dőlhetünk hátra. 230 millió 5 év alatti gyermek hivatalosan nem is létezik, mert nincs anyakönyvezve. Még mindig 58 millió olyan 6-11 év közötti gyermek van, akik nem járnak iskolába, részben az országukban dúló háború miatt. A lányok 11 százalékát 15 éves koruk előtt férjhez adják, megsértve ezzel az egészséghez, oktatáshoz és védelemhez való jogaikat. 168 millió gyermekmunkás van ma a világon és 650 millióan kényszerülnek elhagyni a harcok vagy háborúk miatt életveszélyes vált otthonukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.