Túlpörgetett espresso-rajongók

A túl sok kávé bunkóvá tesz

Ha túl sok kávét iszik, nem csak felpörög, mint a pengő inflációja a második világháború után, de problémái lehetnek a fogalmazással, mások érzelmeinek felismerésével és kezelésével.

2014.10.03 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Alexitímia - ez a neve annak a jelenségnek, amikor a páciens számára nehézséget okoz saját érzelmeinek leírása, illetve mások érzelmeinek felismerése. A görög származású szó olyan személyiségvonást jelöl, amely az érzelmek felismerését és kimutatását nehezíti meg. És, képzelje, emögött - legalábbis részben - a kávé állhat!

Mike Lyvers, a Bond Egyetem pszichológusa 106 egyetemi diákot vont be egy kutatásba, mely koffeinfogyasztási szokásaikat és emocionális életvitelüket vizsgálta. Ennek eredményeként úgy találta, hogy az alexitímia-teszten legmagasabb pontszámot elérők majdnem kétszer annyi koffeint fogyasztottak naponta, mint a többiek. Ez átlagosan 500 milligrammot tett ki, ami megfelel nagyjából három és fél csészényi kávénak.

A tanulmány feltételezése szerint az alanyok a koffeint kognitív-képességeket felpörgető mivolta miatt fogyasztják, ám ez a mennyiség már magában hordozza a fokozott szorongás kialakulásának veszélyét, melytől sok alexitímiás szenved. A területen tehát még van mit kutatni; Lyvers elképzelése szerint, ha jobban megértjük, hogyan és miként függ össze az alexitímia az agyi működést megváltoztató anyagok (mint például alkohol, kábítószer, koffein) fogyasztásának hajlandóságával, akkor sikeresebben is kezelhetjük.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.