Vastagbélrák

Amikor életmentő lehet a genetikai teszt

A Lynch-szindróma néven ismert betegség által érintett családokban halmozottan fordulnak elő kolorektális daganatok (vastag- és végbélbélrák), emellett gyakori a gyomorrák, a nőknél a méhtest- és a petefészek-tumorok. Az ok valamely DNS-hibajavító gén mutációjában keresendő.

2014.10.01 17:04MTI
freedigitalphotos.net/jscreationzs

Az örökletes vastagbélrák-szindrómában (Lynch-szindrómában) szenvedő fiatalabb pácienseknél célszerű genetikai vizsgálatokkal kideríteni a társult daganatokra való hajlamot - hangsúlyozzák az Exeteri Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói, akik a Health Technology Assessment kiadványban ismertetik vizsgálati eredményeiket.

A Lynch-szindróma néven ismert betegség által érintett családokban halmozottan fordulnak elő kolorektális daganatok (vastag- és végbélbélrák), emellett gyakori a gyomorrák, a nőknél a méhtest- és a petefészek-tumorok. Az ok valamely DNS-hibajavító gén mutációjában keresendő. Az 50 évnél fiatalabb vastagbélrákos betegek esetében minden tizenkettedik páciens szenved Lynch-szindrómában.

Megelőzés hiányában a mutáns gének hordozóinak harmadánál 70 éves korukra kifejlődhet a betegség - olvasható a BBC hírei között. Némely brit kórházban már bevezették a Lynch-szindrómában szenvedők genetikai tesztelését.

A vizsgálat azonban, mint az Exeteri Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói hangsúlyozzák, nem terjedt el általánosan a szigetországban, holott Európa több országában az eljárás szerepel az általánosan elfogadott ellátási protokollban.

Célszerű szűrni a Lynch-szindrómában szenvedők családtagjait is, akiknek akár 50 százaléka is hordozhatja a hibás gént. Deborah Alsina, a kolorektális daganatos betegeket segítő brit jótékonysági szervezet, a Bowel Cancer UK vezető tisztségviselője emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyságban évente 550 ötvenévesnél fiatalabb beteg hal meg vastag- és végbélrákban.

"Kulcsfontosságú, hogy a rizikócsoportnál elvégezzék a szűrővizsgálatokat, így a fiatalabb pácienseknél a betegség korai szakaszában diagnosztizálhatók az esetleges daganatok" - hangsúlyozta Deborah Alsina.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.