Csak felragasztjuk a csuklóra, és kész

Ragtapasszal az egészséges szívért

Az alig látható, ragtapaszként viselhető eszköz a bőrfelület hőmérsékleváltozásait figyeli.

2014.09.30 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: University Of Illinois

A Northwestern Egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatóinak közös munkája eredményeként jött létre az a bőrfelületre ragasztható elektronikus tapasz, ami a szív működését vizsgálja. Az alig öt négyzetcentiméternyi eszközt már eleve viselhetőre tervezték, olyan formájúra, hogy az a páciens életét, kényelmét és mozgási szabadságát semmilyen mértékben ne befolyásolja. Ennek köszönhetően extrém vékony és rugalmas kialakítással bír; egyaránt képes alkalmazkodni a bőr megfeszítéséhez és ráncosodásához, tehát akár edzeni is lehet viselése közben.

Na de hogyan működik? A bőrfelület hőmérsékletváltozásait figyeli, mellyel meghatározza a vérnyomás szintjét, és ebből következtet a kardiovaszkuláris egészségre illetve a bőr hidratáltságára. Összesen 3600 darab, fél négyzetmilliméter méretű, hőmérsékletre érzékeny (termokromikus) folyékony kristály alkalmazásával érték el ezt a kutatók, melyet egy rugalmas, nyújtható felületen rögzítettek.

Faék egyszerű működéssel bír: termokróm mivoltának köszönhetően a tapasz színt vált hőmérsékletváltozás esetén, így a felhasználónak nem kell semmilyen komoly előképzettséggel rendelkeznie, számokat kiértékelnie, csupán a tapasz színét figyelni. Elszíneződött? Akkor baj van. És hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Fényérzékelő szenzorok és számítógépes algoritmusok együttműködésével kielemzik a történteket, az egész ráadásul mindössze 30 másodpercig tart.

Voltaképp ugyanazt tudja, mint a már meglevő, hasonló célt szolgáló eszközök, csak sokkal szabadabban használható, a vizsgálati alany nincsen feltétlenül a kórházhoz "kötve". És még egy hatalmas előnye van: jóval olcsóbb a korábbi technológiáknál. Végül egy további pozitívumát is érdemes megemlíteni: vezetékmentesen működik, a körülöttünk levő térben utazó rádiófrekvenciás jelek táplálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.