Évente 30-an halnak bele

Szén-monoxid-mérgezés ellen oxigénnel!

Hideg, fűtésszezon, szén-monoxid-mérgezés. Ez a veszélyes körforgás minden évben ismétlődik, hiába hívják fel a szakemberek évről évre a figyelmet a fűtőberendezések ellenőrzésére. A megelőzés mellett jó, ha tudjuk azt is, hogy szén-monoxid-mérgezés esetén a leghatékonyabb segítség az oxigén.

2014.09.28 05:30ma.hu
Illusztráció: baromedical.hu

Bár még csak szeptember vége van, máris számos szén-monoxid-mérgezés történt hazánkban. A korán jött hideg miatt sokan ellenőrzés nélkül bekapcsolták fűtőberendezéseket. Pedig a szakszerű ellenőrzésén és a megbízható szén-monoxid-jelző készüléken akár az életünk is múlhat.

Évente átlagosan 500-1000 ember kerül kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával, és nagyjából 30-an bele is halnak a mérgezésbe. Sokan pedig anélkül élnek át kisebb mérgezéseket, hogy ennek tudatában lennének – a kis koncentrátumú gáz ugyanis „csak” állandó fejfájást, asztmát okoz, amit másnak tulajdonítanak az elszenvedők.

„A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, így gyakorlatilag észrevehetetlen. Ezért sokszor már csak akkor gyanakodnak jelenlétére, amikor baj van. Nagyon fontos, hogy ha fejfájás, szédülés, hányinger lép fel, vegyük komolyan a mérgezés lehetőségét, nyissuk ki az ablakokat, menjünk friss levegőre! Ha félvállról vesszük a jeleket, súlyosabb fázisba is léphet a mérgezés, hányáshoz, epilepsziához hasonló görcsrohamokhoz, szívritmuszavarhoz vezethet. Ekkor már lehet, hogy nem tudunk segítséget kérni, légzésünk megbénulhat, eszméletvesztés is felléphet, legrosszabb esetben pedig beáll a halál” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

A szén-monoxid koncentráció mérés alapja a ppm (parts per million) mértékegység. A határérték 50 ppm, tehát amikor a levegő 0,005 százaléka tartalmaz szén-monoxidot. Az ennél magasabb koncentráció már veszélyt jelent, ha pedig eléri az 1%-os koncentrációt, pár percen belül halált okoz. Ekkor már se menekülésre, se segítséghívásra nincs lehetőség.

„A szén-monoxid a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz kötődik. Sajnos a szén-monoxidnak 200-300-szor nagyobb a kötődése a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek, így már alacsony koncentrációban is ki tudja szorítani az éltető gázt. Ennek következtében az oxigén nem jut el a tüdőből a szövetekhez, aminek legnagyobb kárát az agy és a szív látja” – avat be a részletekbe dr. Szolnoki Nikolett.

Mérgezés esetén egyetlen segítség van: nagy koncentrációban oxigént juttatni a szervezetbe. Ezt egyedül hiperbár oxigénterápia alkalmazásával lehet elérni, a magas nyomású kamrában ugyanis a szokványos körülményeknél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket az oxigén, így az éltető gáz visszaveheti az uralmat, le tudja szorítani a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szén-monoxidot.

„Súlyos mérgezés esetén a kezelés akár életmentő is lehet. Kismamák esetében pedig azonnal alkalmazandó, hiszen a magzat sokkal érzékenyebben reagál a mérgezésre, mint egy felnőtt szervezet, így percek alatt rendkívüli módon károsodhat. Szerencsére egyre több orvos küldi hozzánk a súlyos szén-monoxid-mérgezett betegeket, így évről évre több embernek tudunk segítséget nyújtani a szénmonoxid mérgezés káros hatásainak – mondta el dr. Szolnoki Nikolett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.