Minden felesleges kiló emeli a vérnyomást

Nemcsak a látvány miatt érdemes karcsúnak maradni

Kevés olyan ember él, aki ne szeretne több-kevesebb felesleges kilótól megszabadulni, ám ez a vágy nemcsak esztétikai szempontból fontos, az egészségre is erős hatással van.

2014.09.27 14:00ma.hu

A megfelelő testsúly elérése sokak vágyálma, ám a karcsú vonalak nem csupán a megnyerő külső miatt fontosak, hanem az egészség megőrzése érdekében is. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy már a legkisebb súlyfelesleg is megnöveli a magasvérnyomás kialakulásának kockázatát. Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája pár hasznos tanáccsal szolgált, mi mindenre érdemes ügyelni.

Amerikai tanulmányok szerint nem csak a nagyobb súlyfelesleg vezethet hipertóniához, ugyanis megállapították, hogy az is vérnyomásemelő hatással bír, ha valaki a testtömegének csupán 5 százalékát szedi fel. A vizsgálatban 16 önkéntest kértek arra, hogy napi extra 400-1000 kalóriát fogyasszanak 8 héten keresztül. Megfigyelték, hogy bár emelkedtek az értékeik, ám az egészséges tartományon belül maradtak. Azt viszont hozzátették, hogy azok, akiknél a hasuk tájékára rakódott le a zsírréteg, azoknál veszélyesebb méreteket öltött a probléma.

Bár az összefüggés egyértelműen kimutatható volt, ebből a tanulmányból  mégsem derült ki az, hogy miért is okoz hipertóniát a súlyfelesleg, így egy következő vizsgálatban próbáltak közelebb kerülni a válaszhoz. Ennek érdekében a 16 résztvevőt olyan ételekkel és italokkal kínálták, melyekkel testsúlyuk 5%-át szedték magukra. (Az önkéntesek a vizsgálat elején nem voltak elhízottak). A vizsgálat végén megfigyelték, hogy azoknál, akik híztak, átlagosan 4 Hgmm-rel nőtt a szisztolés értékük, továbbá nagyobb emelkedésről számoltak be azoknál, akiknél hasi zsírpárna alakult ki.

Azt is hozzátették a kutatók, hogy minél több a feldolgozott élelmiszerekkel bevitt só mennyisége, annál nagyobb a vérnyomás emelkedése, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy az életkor előrehaladtával a kalóriaégetés lelassul, és ezt számításba kell venni az étkezések kapcsán.

Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

Edzéssel lényegesen csökkenthetők az értékek

A súlyfeleslegtől a megfelelő táplálkozáson kívül kardióedzéssel érdemes megszabadulni, főleg azért, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű sport 5-10 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást. Arra azonban ügyeljen, hogy tartsa be a fokozatosság elvét, ne hajtsa túl magát, illetve kerülje a súlyzós edzéseket – tanácsolja dr. Kapocsi Judit. Természetesen a megfelelő életmód kialakítása nem könnyű feladat, ezért ha kell, szakember segítségét is igénybe lehet venni, aki táplálkozási és mozgásbeli tanácsokkal is szolgálhat a hipertónia kezelése céljából.

Vérnyomáscsökkentő tanácsok

• rendszeres kardiómozgás
• sószegény táplálkozás
• DASH diéta (kevesebb só, több gabonaféle, rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, joghurt, sovány hús és hal fogyasztása, diófélék és hüvelyesek, megfelelő mennyiségű kálium bevitele, zsírok és olajok csökkentése, valamint az édességek visszaszorítása)
• stresszcsökkentés (jóga, meditáció, autogén tréning)
• elegendő mennyiségű, jó minőségű alvás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.