Ne késlekedj, válaszd a szíved!

Ma van a Szív Világnapja!

Immár 14. alkalommal rendezik meg a Szív Világnapját, melyet minden év szeptember utolsó vasárnapján tartanak. Ez azért fontos, mert Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb megbetegedésnek számítanak.

2014.09.28 09:00ma.hu

Ezen a napon a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságára, és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési lehetőségekre hívják fel a figyelmet. Az idei évben kiemelten fontos szerepet kap az olyan szívbarát környezetek kialakítására való buzdítás, melyek segítik az embereket az egészséges életvitelben és lehetővé teszik számukra kardiovaszkuláris rizikójuk csökkentését.

A kardiovaszkuláris megbetegedések vezető halálozási okok között szerepelnek a világon, jelenleg 17,3 millió halálesetet okoznak évente és 2030-ra ez a szám elérheti a 23 milliót. Ha körülnézünk közvetlen környezetünkben, biztos találunk mi is valakit, aki szív eredetű megbetegedéssel küzd. Hogy melyek ezek? Ilyen például a szívizom infarktus, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, a szívbillentyűk megbetegedése, de ide tartozik a magas vérnyomás is.

Családunk, barátaink ismeretségi körében is előfordulnak ezek, hiszen ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb megbetegedésnek számítanak. Ha kialakulnak, az ember fizikai teljesítőképessége romlik, fáradékony, gyenge lesz, súlyosabb esetben hosszú távon is ápolásra szorul, és az életkilátásai is romlanak. Ezek a betegségek több áldozatot szednek hazánkban, mint valamennyi betegség, baleset és más halálok együttesen, annak ellenére, hogy a legtöbb rizikófaktor csökkenthető lenne.

Hogy melyek ezek a rizikófaktorok? Bele se gondolunk abba, hogy a közvetlen környezetünk milyen mértékben befolyásol minket egészséges vagy éppen egészségtelen szokásainkban. A dohányzás, a fizikai aktivitás hiánya, a zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása a fő okozói a szív-érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának. Ha többet mozgunk, egészségesebben táplálkozunk, elhagyjuk egészségkárosító szokásainkat, lehetőség szerint kerüljük a stresszt, máris sokat tettünk egészségünkért, és gyermekeink számára is pozitív példa lehetünk. A korai években látott és megtanult helyes életviteli szokások segítségével ugyanis gyermekeink egészséges fiatalokká, egészséges felnőttekké válnak.

Ne késlekedj! Válaszd a szívbarát életmódot, válaszd a szíved!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.