Családtervezés

Még mindig "úgy" védekezik a terhesség ellen?

A fogamzásgátlás nem arról szól, hogy ne vállaljunk gyereket, hanem arról, hogy a gyermekáldás tervezhető legyen, és felelős döntésen alapuljon.

2014.09.27 12:01ma.hu

2007 óta minden év szeptember 26-án tartják a Fogamzásgátlás Világnapját, azzal a céllal, hogy minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei tervezik és felkészülten várják. De ehhez nem ártana azt is tudni, hogy milyen az egyes fogamzásgátló módszerek megbízhatósága, pláne, hogy az utóbbi időkben egyre többet hallani a hormonális fogamzásgátlók okozta halálos kimenetelű trombózisról. A fiatalok ráadásul nem mindig a megfelelő helyről szerzik be azokat az információkat, amelyek alapján végül döntenek. Nézzük a tényeket!

A világon az évente bekövetkező 208 millió terhesség 41%-a nem előre tervezett1. A nem kívánt terhesség elkerülése a fiataloknál kiemelten fontos, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a tinédzserkorú anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek hátrányokat későbbi életük során fejlődési nehézségek, viselkedési zavarok és gyengébb iskolai teljesítmény formájában2. A terhesség-megszakítás pedig nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, amely 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemő halált és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent3. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával4.

Mindemellett azonban azt is meg kell említeni, hogy becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered.

Katt a nagyobb képért!

Az óvszer, amely megvéd a nemi úton terjedő betegségektől bizonyos értelemben egy a reproduktív egészség megőrzésére tett befektetés. A fogamzásgátlók terén pedig ma már olyan módszerek is elérhetők, amelyek akár több évre megoldják a nem kívánt terhességek elkerülésének problémáját, ráadásul oly módon, hogy az nem igényel napi, heti vagy havi odafigyelést.

Források

1. Singh, S., et al. Unintended pregnancy: worldwide levels, trends, and outcomes. Stud Fam Plann 2010;41(4):241-250.
2. Hofferth, S., et al. Early childbearing and Children’s Achievement and Behavior Over Time. Perspectives on Sexual and Reproductive Health. 2002;34(1):41-49.
3. Darroch, J., et al. Trends in contraceptive need and use in developing countries in 2003, 2008, and 2012: an analysis of national surveys. The Lancet 2013;381(9879):1756-1762.
4. WHO. Adolescent Pregnancy. Fact sheet No364, 2012. május

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.