Mi a (lép)fene?

Anthrax, az emberiség nagy barátja?

A rettegett lépfene lehet a megoldás a rák bizonyos típusainak legyőzéséhez.

2014.09.29 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Az első baktériumfaj, amiről kimutatták, hogy kórokozó, a lépfene nevű halálos betegséget okozza. A Bacillus anthracis névre hallgató baktérium rendszerint spóra alakban nyugszik a talajban, akár évtizedekig fertőzőképes marad ebben a formában. Amint egy kérődző lenyeli, szaporodni kezd benne, és hamarosan megöli. Az állat bomló tetemében tovább szaporodik, végül ismét spóra alakba kerül, és szétszóródik a környező talajban. A baktériumspórákkal szennyezett legelőket ezért "elátkozott mezőknek" nevezik. (forrás: Wikipedia)

Mivel légzéssel is bevihető a szervezetbe, ezért "közkedvelt" vegyi fegyver. Ugyanakkor nem csak emberek irtására használható, hanem a rák bizonyos fajtáinak gyógyítására is jó lehet. Az általa termelt toxin ugyanis tökéletes rákellenes szer, állítják az MIT kutatói. Legértékesebb tudása azonban nem ez, hanem az anyag sejtmagba való bevitelének képessége.

Az amerikai szakemberek addig módosítgatták a lépfene baktériumot, míg halálos mérgét képessé vált a rákos sejtekbe juttatni, amivel értelemszerűen elpusztította azokat. Ezen fellelkesülve széles alkalmazási kört álmodtak az anthrax baktériumához az MIT kutatói: közlésük szerint nem csak rákellenes szereket vihetne magával a parányi kórokozó, hanem más hatóanyagokat is közvetíthetne az egyes sejtek felé.

A gyakran igen sikeresnek bizonyuló, antitesteken alapuló terápia hatása meglehetősen korlátozott, ha a szükséges proteineknek be kell jutniuk a sejtekbe ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat. Az antitestek ugyanis nem éppen kecsesek, sőt, kifejezetten ormótlan alakúak, minek következtében nehezen jutnak keresztül a sejtmembránon. Napjainkban nem is létezik univerzális módszer ennek az akadálynak a legyőzésére - illetve nem létezett, a lépfene baktériuma ugyanis megoldást jelenthet a régóta létező problémára.

A lépfene baktérium tehát a jövőben komoly szolgálatot tehet az emberiségnek, kompenzálva kicsit azt a sok szenvedést, amit eddig okozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.