MRSA és társai

Elpusztíthatatlan baktériumok fenyegetik az emberiséget

Mit lehet tenni az egyre inkább rezisztens apró kórokozókkal szemben - egyáltalán, van még mit tenni?

2014.09.26 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A mögöttünk álló évtizedben olyan halálos baktériumok bukkantak fel, mint az MRSA vagy a C. difficile, sőt, a már rég legyőzöttnek hitt tuberkulózis is visszatért - a korábbinál sokkal veszélyesebb formában. Ennek oka, hogy a parányi kártevők nem maradtak védtelenek az antibiotikumokkal szemben; az evolúciót tényszerűen bizonyítva képessé váltak az őket fenyegető szerek ellen fellépni. Napjainkban pont ezért egyáltalán nem ritka, hogy mit sem ér egy antibiotikumos kezelés, a megcélzott baktériumok egyszerűen rezisztensek vele szemben.

Egyes baktériumok képessé váltak az őket megtámadó antibiotikumok "kipumpálására" sejtjeikből, mások olyan enzimet (NDM-1) termelnek, melyek felfalják ezeket a mesterséges szereket. A lista még folytatható lenne, de már ebből is látszik, hogy valamit tenni kell, mégpedig valami olyat, ami radikálisan eltér a korábbi baktériumgyilkos módszerektől. De mit?

Nos, a szuperbaktériumok képességeit azok génjei határozzák meg; a génfejlődés tette őket antibiotikum-rezisztensé. Kézenfekvő a válasz: génjeiket kell kicsit megpiszkálni. Ezen dolgozik az MIT kutatóinak egy csoportja, Timothy Lu vezetésével. Saját génszerkesztő rendszerükkel számos bakteriális gén kikapcsolására képesek, melyhez ravaszul a baktérium saját immunrendszerét használták fel.

Nyissz-nyissz
A rendszer kulcsa az úgynevezett CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats), ami tulajdonképpen egy proteincsoport - a baktérium ezekkel védi magát a vírusoktól. "A CRISPR rendelkezik egy speciális, Cas9 névre hallgató proteinnel, melyet kvázi ollóként használ. Képes felismerni a DNS bizonyos szekvenciáit, és megvágni azokat. Ezzel a génszerkesztő eszközzel bármit célba vehetünk, amit csak szeretnénk. Az RNS megváltoztatásával pedig közvetlenül irányíthatjuk az ollót" - avatta be kutatásuk részleteibe az érdeklődőket az MIT biológiai-mérnökprofesszora.

Nem ez az első alkalom, hogy a DNS-ollókat vizsgálják, már a HIV, az Alzheimer-kór és az agyrák kapcsán is felmerült alkalmazásának lehetősége, de az MIT fent említett kutatói voltak képesek először bevetni őket az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia elleni harcban. Ám ezzel még nem nyertük meg a harcot: ha sikerül fokozni hatékonyságát, akkor a következő lépés annak megoldása, hogyan juttatható be a módosított CRISPR a baktériumba. Erre is vannak már ötleteik az MIT kutatóinak. Egyik módszerükkel a baktériumokat támadó vírusokat használnák fel, míg a másik eljárás a baktériumok egymás elleni küzdelmének kihasználásra alapul.

Forrás: CDC

Reggeli joghurt helyett
Mindez megváltoztathatja a bakteriális fertőzések kezelésének módszerét is. Lu szerint a jövőben nem akkor kell majd szedni az antibiotikumokat, amikor megbetegszünk, hanem kvázi megelőzés gyanánt, még a betegség eszkalálódása előtt kell majd bevenni a probiotikumokat. Pontosan úgy, ahogy ma a vitaminokat esszük: az új szerek elfogyasztásával még azelőtt távolíthatjuk el szervezetünkből a rossz baktériumokat, mielőtt azok kifejthetnénk hatásukat.

A kísérletek bíztatóak: Lu és csapata génszerkesztő eszközükkel laboratóriumi körülmények között képesek voltak a kiszemelt baktériumok több mint 99 százalékának elpusztítására, sőt, már E. colival fertőzött férgeket is sikeresen kezeltek. Következő lépés az egereken való tesztelés lesz, az emberi próbák csak ezután következhetnek. Konkrét időpont tehát még nincs a módszer gyakorlatban való megjelenésére.

Gyilkos baktériumok
Az USA járványügyi hivatala, a CDC adatai szerint minden évben legalább 2 millió amerikai fertőződik meg antibiotikum-rezisztens baktériumokkal, melyekre a gyógyászat mai állása szerint nem tud választ adni. Ez legalább 23 ezer halálos áldozatot jelent minden egyes évben, állítja a CDC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.